Volledig scherm
© anp
1
EINDE
3
  • Andre Onana 89'
  • Klaas-Jan Huntelaar 39' 77'
  • Dušan Tadic 48'

Ajax na verdiende zege in Graz naar derde CL-voorronde

Het uitgangspunt was al riant, maar Ajax moest de klus tegen Sturm Graz nog wel 'even' afmaken. Dat deed het heel koel, vooral dankzij routiniers Klaas-Jan Huntelaar en Dusan Tadic.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© afp

Door Nik Kok

Soeverein, op die ene blunder van doelman André Onana na, bewoog Ajax zich over het veld. Het kwam door de simpele 1-3 zege bij Sturm Graz iets dichter bij plaatsing voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Volgende week al is de eerste wedstrijd uit de derde voorronde tegen Standard Luik. Daarna moet Ajax eventueel ook nog de play-offs van de kwalificaties overleven.

Natuurlijk ligt die route naar het toernooi van de elite nog bezaaid met valkuilen en hobbels. Ondertussen begint ook de eredivisie. Ajax heeft er straks al een forse competitie opzitten, terwijl het nog september moet worden.

Maar Ajax zal nu ook eerst een paar dagen proberen na te genieten van de soepele start van het seizoen. Waar na de complexe voorbereiding werd gevreesd voor een doemscenario als in vorige jaren, wonnen de Amsterdammers deze keer wel van de eerste tegenstander van het jaar.

Volledig scherm
© epa

Gevreesd werd ook in het broeierige Graz voor een storm van de thuisclub. De Oostenrijkse opponent had zich een week ervoor in de Johan Cruijff Arena nog teruggetrokken op de eigen helft, maar had nu aangekondigd te gaan aanvallen. Die vrees bleek ongegrond. Sturm Graz was offensief simpelweg machteloos en Ajax had de zaakjes goed voor elkaar in vergelijking met de laatste jaren. Toen werd het vaak op naïeve, kinderlijke wijze verslagen door minder getalenteerde maar ook meer gelouterde ploegen.

De basiself van Ajax van Vanavond was sinds 16 maart 2014 - in alle competities - niet meer zo oud geweest. Ajax heeft geleerd van zijn fouten en kocht 'oud' in. Niet geheel toevallig maakte juist een tweetal oudjes Vanavond de doelpunten. 

De bevrijding kwam nog voor de rust. Klaas-Jan Huntelaar leek voor die tijd niet op scherp te staan, maar met enig geluk bracht hij de openingstreffer op zijn naam. Ajax had toen al genoeg kansen gehad om in een meer comfortabele positie te komen na de 2-0 thuiszege in Amsterdam.

Trainer Erik ten Hag startte voor het eerst met miljoenenaanwinst Dusan Tadic in de basis. Best een gok natuurlijk, de Serviër was nog maar kort in training. Maar Tadic dook al na een paar minuten voor doelman Siebenhandl op.

Volledig scherm
© afp

Moederziel alleen
Mooi om te zien: Tadic zocht na de warming-up veel later dan zijn nieuwe ploeggenoten de kleedkamers op voor de laatste instructies. Hij werkte nog zeker vijf minuten lang moederziel alleen af op een leeg doel. Om maar snel weer het goede gevoel te krijgen. In alles laat Tadic in zijn eerste weken bij zijn nieuwe club zien dat het hem menens is en dat hij dolgraag de Champions League in wil. Zijn persoonlijke beloning kwam net na de rust, toen hij een soepel lopende aanval afrondde en de 2-0 op het scorebord bracht. Na rust was er zelfs plek voor hakjes en tierelantijntjes.

Foutloos bleef Ajax achterin lang, tot de blunder van Onana. Het middenveld bleef overeind zonder Donny van de Beek. Ten Hag verwees de middenvelder, die doorgaans speelt, verrassend naar de bank.
De handen gingen na het laatste fluitsignaal ook in de lucht vanwege de plaatsing voor de groepsfase van de Europa League. Ajax wil meer dan dat, maar die kwalificatie betekent in elk geval dat de Amsterdammers zijn verzekerd van Europees voetbal tot de winterstop.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© Pro Shots

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft! Ajax wint (1-3) en plaatst zich, relatief eenvoudig eigenlijk, voor de derde voorronde van de Champions League. De Amsterdammers verzekeren zich en passant van de groepsfase van de Europa League, mocht Luik het eindstation in de Champions League zijn.

Dit liveblog is hiermee ten einde, hier volgt nu het verslag. Een fijne avond!

GOAL! 1-3 Sturm Graz! Eigen doelpunt Matthijs de Ligt
Een pijnlijke blunder van Onana, die de terugspeel bal over zijn voet laat hobbelen, bezorgt Graz de eretreffer.

Ajax speelt achterin rond. Geen energie verspillen, geen blessures oplopen en geen gele kaarten riskeren. Dat is nu het devies.

GOAL! 0-3 Ajax! Doelpunt Klaas-Jan Huntelaar
Ajax bouwt zo nog aan een flinke score. De ervaren spits wordt diepgestuurd door Wöber, en wipt de bal handig over Siebenhandl heen. Ditmaal heeft de Oostenrijkse doelman geen antwoord. Huntelaar maakt zijn tweede van de avond.

Sturm Graz heeft niets meer in de melk te brokkelen en creëert geen kansen meer. De veer is daar duidelijk gebroken.

Carel Eiting wordt vervangen door Maximilian Wöber

Een kans voor invaller Donny van de Beek, maar hij stuit op Siebenhandl. De Oostenrijkse keeper ontpopt zich, ondanks de twee tegengoals, als uitblinker vanavond.

Gele kaart Sandi Lovric

Dusan Tadic wordt vervangen door Donny van de Beek

Emeka Friday Eze wordt vervangen door Philipp Huspek

Gele kaart Fabian Koch. Hij botviert wat frustraties op Tadic, die flink pijn heeft. Terechte prent.

Gele kaart Filipe Fereira

Markus Lackner wordt vervangen door Raphael Obermair

Geen vuiltje aan de lucht voor Ajax dat de bal nu geregeld aan Sturm Graz laat. De Oostenrijkers lijken te beseffen dat dit niet meer gaat lukken.

Nicolás Tagliafico wordt vervangen door Daley Blind.

GOAL! 0-2 Ajax! Doelpunt Dusan Tadic
Dit lijkt de beslissing. De Ajax-aankoop kan van dichtbij afronden na de lage harde voorzet van Mazraoui. Vijf goals in de resterende 42 minuten, dat is toch echt te veel gevraagd van Sturm Graz.

Tweede helft begonnen

Philipp Hosiner wordt vervangen door Markus Pink

Volledig scherm
© Pro Shots

Einde eerste helft. De Amsterdammers leiden en weten zich al bijna zeker van plaatsing voor de derde voorronde van de Champions League. De Oostenrijkers moeten na rust vier keer scoren om daar iets aan te veranderen.

De Oostenrijkers bijten nog even voor rust van zich af. Een verschroeiend schot van Hierländer wordt prachtig gekeerd door Onana.

laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
3
1
Rode kaarten
0
0
Balbezit
0%
0%
Strafschoppen
0
0
Hoekschoppen
0
0
Vrije trappen
0
0
Overtredingen
0
0
Buitenspel
0
0
Schoten op paal / lat
0
0
Schoten op doel
0
0
Gered door de doelman
0
0
Schoten naast
0
0
Terug naar boven

Opstelling

4-3-1-2
4-2-1-3
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven