De Ajax-spelers bedanken in Valencia de meegereisde fans.
Volledig scherm
De Ajax-spelers bedanken in Valencia de meegereisde fans. © BSR Agency

Ajax moet door straf UEFA zonder fans naar Chelsea in CL

Ajax mag geen supporters meenemen naar de Champions League-wedstrijd tegen Chelsea op 5 november. De Amsterdammers worden door de UEFA bestraft voor de ongeregeldheden met fans tijdens het groepsduel met Valencia.

Ajax krijgt daarnaast een boete opgelegd van vijftigduizend euro en een voorwaardelijke straf van één jaar voor nog een Europees uitduel zonder supporters. 

De UEFA opende een tuchtzaak nadat Ajax-fans tijdens de uitwedstrijd begin deze maand tegen Valencia (0-3 winst) vernielingen hadden aangericht. De straf valt extra hoog uit omdat de club nog een voorwaardelijke straf open had staan na wangedrag van fans vorig jaar in Lissabon, waar Ajax het opnam tegen Benfica.

Ajax dient ook nog een bedrag van 18 duizend euro te betalen wegens onbehoorlijk gedrag van het team. Die sanctie wordt opgelegd bij vijf of meer gele kaarten voor dezelfde ploeg. In Valencia werden zes spelers van de ploeg van trainer Erik ten Hag op de bon geslingerd.

Schade vergoeden

Ajax moet van de UEFA binnen dertig dagen contact met Valencia opnemen om de schade te vergoeden die de Nederlandse bezoekers hebben aangericht in het stadion. De Amsterdamse clubleiding heeft om aanvullende informatie gevraagd bij de UEFA. Daarna wordt gekeken of er beroep wordt aangetekend.

In afwachting van de uitspraak van de tuchtcommissie van de UEFA was Ajax nog niet begonnen met de verkoop van tickets voor het duel in Londen. De kampioen van Nederland had slechts 750 kaartjes toegewezen gekregen van de Engelse autoriteiten, die aanvankelijk helemaal geen fans van Ajax wilden toelaten op Stamford Bridge vanwege het recente wangedrag in Europa van de Amsterdamse aanhang.

Na interventie door de Amsterdamse clubleiding kwamen er toch tickets voor fans uit Nederland beschikbaar, maar alleen voor het onderste deel van het uitvak. Op 5 november zullen er op Stamford Bridge nu echter helemaal geen grote groepen fans uit Nederland aanwezig zijn, tenzij een eventueel beroep van Ajax nog effect sorteert.

Volledig scherm
© BSR Agency

Poll

Verleng jij je seizoenkaart van NAC?

  • Ja (70%)
  • Nee (30%)
3528 stemmen