Zo kan de kijker meepraten over de toekomst, over het leven ná corona
Hoe ziet ons leven eruit na de coronacrisis? In de eenmalige talkshow De Toekomst van Nederland, ons leven na corona laten presentatoren Merel Westrik en Hidde van Warmerdam een breed scala aan gasten het woord. ,,En het unieke: de kijker thuis kan meepraten.’’
Zoals bij veel horecagelegenheden zit ook om de stoelen en tafels van Café Bosco in Amsterdam een veelzeggend lint. Zitten kun je er niet, koffie is er wel te halen. Het ‘terras’ om het uit de kartonnen bekers op te drinken is het pleintje daarvoor. Hidde van Warmerdam zit er in kleermakerszit op de grond, Merel Westrik op de rand van het plantsoen.
,,Ik vind het wel eng hoor, wat er gebeurt”, zegt Merel Westrik, terwijl ze knikt naar het uitgiftepoortje van Bosco waar de koffie gehaald is. ,,Het is afschuwelijk om te zien hoe mensen die een zaak hebben opgebouwd, nu aan het worstelen zijn. We komen in een recessie terecht, de toekomst is voor veel mensen onzeker.”
Juist dáárover gaat het televisieprogramma De Toekomst van Nederland, ons leven na corona, dinsdagavond op SBS 6. Het is een samenwerking tussen de redacties van Hart van Nederland en het AD. Hidde van Warmerdam (39) en Merel Westrik (40) vormen het presentatieduo.
We komen in een recessie terecht, de toekomst is voor veel mensen onzeker
Prikkelende stellingen
De twee bespreken de toekomst aan de hand van drie thema’s: gezondheid, werk en samenleven. Met prikkelende stellingen en vragen. ,,Blijven we thuiswerken? Houden we die afstand? Sluiten de mensen die ongezonder leven achteraan in de rij van de zorg? We laten mensen uit de praktijk aan het woord, maar ook experts”, aldus Van Warmerdam. Het unieke van dit project: ,,Kijkers thuis kunnen meepraten en stemmen via de AD-app”, vervolgt hij. ,,Zo komen we tot een aantal peilingen. Met bijvoorbeeld de vraag: steun je de vrouw die zegt dat die 1,5 meterregel voortaan zou moeten blijven?”
Van Warmerdam, voormalig presentator bij SBS 6, is al enkele jaren werkzaam als anchorman van sportuitzendingen en podcasts op deze site. Westrik was jarenlang nieuwslezer bij RTL, maar stapte vorig jaar over naar Talpa. Daar presenteerde ze Ladies Night bij Net 5 en, toen de coronacrisis uitbrak, In het Hart van Nederland, waarin werd doorgepraat over de crisis.
‘Altijd chaos, altijd gedoe’
We werkten klokkie-rond en sloten de dag af in Café Schiller, waar we ons maandsalaris over de bar gooiden
De twee Amsterdammers kennen elkaar van de Amsterdamse stadszender AT5, waar zij begin deze eeuw hun journalistieke loopbaan begonnen. Westrik: ,,Allebei als stagiair. Een geweldige tijd. Altijd chaos, altijd gedoe, altijd te weinig geld, maar je leerde er hard werken en stond midden in het nieuws. De Stopera was op steenworp afstand, het huis van de burgemeester tegenover de redactie. Er gebeurde altijd wat. We kwamen overal. Van de kostuumafdeling van het nationaal ballet tot het havengebied.”
Van Warmerdam werkte als verslaggever en later presentator op de sportredactie: ,,Alles was dichtbij. Ik kon als Ajax-watcher op de fiets naar de training.”
Westrik: ,,We werkten klokkie-rond en sloten de dag af in Café Schiller, waar we ons maandsalaris over de bar gooiden. Zaten we op het terras, kwamen de ME-busjes voorbij. Krakersrellen. Meteen terug naar de redactie. Camera’s uitdelen en eropaf. En dan dat zalige geluid van die scanner… Ik had vaak last minute-dienst. We waren overal snel bij. Bij de zoektocht naar Wilhelm S., die TBS’er. Of net na de liquidatie van Willem Endstra. Kregen we een melding binnen dat er geschoten was. Er stond nog geen lint, niks.”
Presenteren deden ze ook, soms samen. De laatste keer was in 2010. ,,Sail”, herinnert Merel Westrik zich. ,,Stonden we ergens op een dak. Tegenover het muziekgebouw aan het IJ.”
Van Warmerdam: ,,Deden we live de intocht, maar de schepen hadden vertraging. Problemen bij de sluizen. Moesten we tweeënhalf uur vol lullen. Met allemaal gasten erbij. Maarten Spanjer, André van Duin. Pas op het laatst kwamen ze, de schepen. Daar komt een grote boot, zei ik. Kreeg ik op m’n kop van een deskundige. Dat was een schip. Een schip is geen boot.”
Gewone Nederlanders
Tien jaar later staan, of beter gezegd, zitten ze er weer, ditmaal aan tafel in een studio, waar normaal gesproken Veronica Inside wordt opgenomen. Ditmaal geen BN’ers, maar ‘gewone’ Nederlanders. ,,Met mensen uit de praktijk die praten over de toekomst van Nederland”, zegt Westrik. ,,Het interessante van dit programma”, vervolgt Van Warmerdam, ,,is de vraag: wat zijn de dingen die straks blijven? Wat houden we eraan over, wat zijn de gevolgen op langere termijn? Mensen uit de praktijk komen aan het woord. Een juf, strandtenthouder, leraar, een verpleegkundige. Ik ben heel benieuwd naar de reactie van de kijkers die meepraten en hun mening geven, waardoor we live een peiling krijgen en de show dus interactief wordt.”
Westrik en Van Warmerdam zijn beiden, door corona, bewuster geworden van het leven. Van Warmerdam zou deze zomer het EK voetbal verslaan en naar Tokio afreizen voor de Olympische Spelen. ,,Ik kwam net voor de corona-uitbraak uit Tokio. Daar dacht ik laatst nog aan terug. Amsterdam is druk, maar Tokio… Hoe gaat dat straks?”
Westrik: ,,Ik zou voor een programma in het najaar naar het buitenland gaan, maar dat is een luxeprobleem vergeleken met wat er in de wereld gebeurt. De ondernemers, de zieken, maar ook de omgang met je ouders.”
Van Warmerdam: ,,Het doet me verdriet om mijn ouders op afstand te houden. Ik ben een enorme knuffelaar. Zou Merel vandaag ook zo begroeten. Het kan niet.”
Het doet me verdriet om mijn ouders op afstand te houden. Ik ben een enorme knuffelaar
Intieme avonden
Ze werden vrienden bij AT5, nu zestien jaar geleden. Westrik: ,,We zijn eigenlijk een drie-eenheid, samen met Marnix van Egmond, die ook bij AT5 begon en nu eindredacteur is bij Jinek. We zijn alle drie anders, maar hebben een enorme chemie. Gaan we eten, komt de wijn erbij – Marnix weet daar alles van – en wordt alles besproken. Dat zijn intieme avonden, hoor. Waarop we elkaar ook op de snijtafel leggen. Niemand wordt gespaard.”
Ook niet over Ladies Night. Met haar eigen talkshow sprong Merel Westrik in het diepe. Van Warmerdam: ,,Een mooi avontuur voor je. Ik vond dat je je verrassend snel had aangepast. Vanuit je rol als nieuwslezer kon je al gauw jezelf zijn. Alleen had je af en toe moeite om in te grijpen, toch?”
Westrik: ,,Ik weet het. De timing, het onderbreken. Ik laat mensen graag uitpraten.”
De kijkcijfers waren aanvankelijk goed, maar liepen ver terug. ,,Toch ben ik trots op wat we hebben gemaakt. We hebben iets nieuws geprobeerd op Net 5. Veel plezier aan beleefd. Ik had 200 vrouwen in het publiek, een bank met drie topvrouwen en leuke gasten. Zoals ik er nu over praat, lijkt het trouwens wel alsof het vijf jaar geleden was. De laatste aflevering is nog geen maand terug.”
Of er nog een nieuwe reeks komt? Merel Westrik weet het niet. Ze kijkt nog niet heel ver vooruit. Eerst telt dinsdag: De Toekomst van Nederland, ons leven na corona. ,,Ik ben heel benieuwd hoe Nederland daarover denkt.”
De Toekomst van Nederland, ons leven na corona, dinsdag 26 mei 20.30 uur bij SBS 6
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Wim de Bie begreep vrouwen, hij voelde ze aan. Dat zag je terug in zijn typetjes’
Nadat Wim de Bie en Kees van Kooten de makers van het Kopspijkers-cabaret ooit een compliment gaven, zweefden de cabaretiers. Dat vertelt Erik van Muiswinkel, één van hen, aan deze site in reactie op het overlijden van Wim de Bie. -
video
Laat je horen vanavond tijdens een speciale tv-uitzending over ons leven na corona
Hart van Nederland en AD organiseren op dit moment op SBS 6 een bijzondere tv-uitzending over ons leven na corona. Kijkers kunnen meepraten door zich hier aan te melden. -
Jiskefet volgde Koot & Bie op als beeldbepalers op zondagavond: ‘Bootje ver van de kade af geduwd’
Nadat Van Kooten en De Bie stopten in de jaren negentig, werden de makers van Jiskefet beeldbepalend op de televisie-zondagavond. ,,Juist omdat steeds maar de vergelijking met Van Kooten en De Bie werd getrokken, besloten wij dat we echt iets anders moesten maken’’, vertelt één van hen, Michiel Romeyn, in reactie op het overlijden van Wim de Bie. -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
video
Webwinkels verdienen grof geld met alternatieve ‘anti-coronavaccins’: beschermstenen en aurasprays
Alternatieve genezers en kwakzalvers zien hun omzetten momenteel stijgen door de verkoop van middelen die zouden beschermen tegen het coronavirus of helpen bij het herstellen van een Covid 19-besmetting. Dat concludeert Voxpop- en Ochtend Show to go-presentator Roel Maalderink (28) na telefonische gesprekken met meerdere aanbieders. Vooral brokjes van de steensoort shungiet en zogenoemde auraspray blijken niet aan te slepen. ,,Levensgevaarlijk die handel.”
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
-
-
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
Ietwat emotionele Merel Westrik bedankt vriendinnen in ‘voorlopig’ laatste Ladies Night
De laatste aflevering van de vrouwentalkshow Ladies Night heeft gisteren 132.000 kijkers getrokken. Dat blijkt uit de cijfers van de Stichting Kijkonderzoek. Presentatrice Merel Westrik werd in de laatste minuten getrakteerd op een optreden van Edsilia Rombley, die Ain’t No Mountain High Enough zong.