Volledig scherm
Terry O'Neill. © EPA

Topfotograaf Terry O'Neill (81) overleden

De Britse fotograaf Terry O'Neill is op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn agentschap Iconic Images gemeld. Hij werd bekend door zijn foto's van onder meer The Beatles en The Rolling Stones en fotografeerde talloze andere beroemdheden. O'Neill, die ook 'de man die overal binnenkomt' werd genoemd, leed al geruime tijd aan prostaatkanker.

O’Neill werd geroemd om zijn stijl van portretteren. Hij fotografeerde royalty, acteurs, muzikanten en andere sterren op ongedwongen wijze en creëerde een iconisch tijdsbeeld van de 'swinging sixties'. Een van zijn beroemdste foto's is die van zijn toenmalige vriendin, actrice Faye Dunaway, bij het zwembad van het Beverly Hills Hotel met de Oscar die ze de avond ervoor had gewonnen.

Onlangs overleed ook Beatles-fotograaf en generatiegenoot Robert Freeman (82).

De Nederlandse topfotograaf William Rutten staat in een post op Instagram stil bij de dood van zijn grote voorbeeld. ,,Mijn grote fotografieheld is niet meer.... Toen ik hem vorig jaar interviewde zei hij al dat dit zijn laatste bezoek aan ons land zou zijn omdat hij ziek was. Terry heeft waanzinnig veel iconische foto’s gemaakt waar we voor altijd van mogen blijven genieten gelukkig!”