Volledig scherm
Father Dyer in The Exorcist © YouTube

The Exorcist-priester O'Malley beschuldigd van seksueel misbruik student (17)

William J. O’Malley, de man die in 1973 in The Exorcist een priester speelde maar dat ook in het echte leven is, wordt beschuldigd van herhaaldelijk seksueel misbruik. De pater zou in 1985 en 1986 een toen 17-jarige scholier meerdere keren hebben betast. Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van TMZ.

William J. O’Malley, inmiddels 87 jaar oud, vergaarde in 1973 roem met de rol van Father Dyer in de klassieke horrorfilm The Exorcist. Voor en na zijn succes in Hollywood gaf hij les op McQuaid Jesuit High School, een middelbare jongensschool in New York. Een van zijn leerlingen, een toen 17-jarige jongen, heeft nu aangifte gedaan.

Volgens documenten die TMZ heeft ingezien zou O'Malley de student meerdere keren hebben misbruikt in 1985 en 1986. De jongen beweert dat het wangedrag plaatsvond in klaslokalen, op schoolgangen en ook op evenementen die door de school waren gesponsord.

Saillant detail in de zaak is dat O'Malley zijn baan als leraar bij de desbetreffende jongensschool in 1986 inruilde voor een carrière op een privéschool waar wederom alleen jongens op zaten. Volgens woordvoerders van McQuaid High School zijn er echter geen klachten binnengekomen over het vermeende seksueel misbruik van O'Malley. Zij stellen dan ook dat dat niet de reden van zijn vertrek was.

Verjaard

De aanklacht, overigens niet gericht aan de priester zelf maar bijvoorbeeld wel aan de school, is gedaan in het kader van een nieuwe wet in New York. Sinds afgelopen woensdag hebben vermeende slachtoffers van seksueel misbruik een jaar de tijd om aangifte te doen in zaken die eigenlijk al verjaard zijn.

De priester, die in 2012 bij zijn toenmalige werkgever werd ontslagen als docent omdat hij te ouderwets les zou geven, heeft zelf nog niet gereageerd op de aanklacht.