Volledig scherm
US singer Taylor Swift attends the 2019 Teen Choice Awards in Hermosa Beach, California, August 11, 2019 © AFP

Taylor Swift wil oude nummers opnieuw opnemen om ruzie met manager Justin Bieber

Taylor Swift is nog steeds woest over het feit dat Scooter Braun, de manager van onder andere Justin Bieber en Demi Lovato, haar muziekrechten heeft gekocht. De zangeres voelt er wel wat voor om al haar oude nummers opnieuw op te nemen, waardoor ze als ‘nieuwe’ muziek kunnen doorgaan en fans die muziek zullen kopen in plaats van haar eerdere werk.

,,Zou je dat echt doen?” vroeg presentatrice Tracy Smith aan Swift tijdens een interview met CBS Sunday Morning. ,,Oh ja, zeker”, antwoordde de hitzangeres. ,,Het is absoluut het plan.”

Maar volgens Page Six is Taylors ‘masterplan’ makkelijker gezegd dan gedaan. Ze zou zich namelijk moeten houden aan bepaalde contracten. ,,Ze kan en mag dat niet doen, omdat ze daartoe niet bevoegd is. Het enige wat ze zou kunnen doen, is de teksten herzien - maar daar zitten fans niet op te wachten. Die willen geen oude nummers met nieuwe tekstjes horen”, aldus een insider.

Swift heeft nog altijd geen goed woord over voor Braun, die haar al langdurig zou pesten via de artiesten in zijn stal. Braun zou op zijn beurt meerdere malen aan de zangeres hebben gevraagd om buiten de schijnwerpers een direct gesprek met hem aan te gaan. Hierop ging Taylor niet in. Volgens Braun heeft de zangeres als eerste de optie gekregen om de rechten voor 300 miljoen dollar te kopen, maar vond ze dat bedrag te hoog. Braun hapte wel toe en bezit zodoende de rechten over Swifts eerste zes albums.

Prince

Platenmaatschappijen zijn zich beter zijn gaan beschermen tegen situaties als deze nadat Prince zijn eerder uitgebrachte werk opnieuw opnam onder de naam The Artist Formerly Known As Prince. Hiermee creëerde de zanger een direct probleem voor de rechthebbenden van zijn muziek, die in feite met lege handen kwamen te staan.

De ‘original production clausule’ is in het leven geroepen om te voorkomen dat artiesten hun eigen werk kopiëren. Overigens ving Prince bot toen hij dit trucje toepaste; kopieën zorgden ervoor dat de originelen alleen maar meer waard werden, schrijft TMZ. En dus loopt Swift de kans om Scooter Brauns portemonnee nog verder te spekken.

Volledig scherm
Scooter Braun (links) met Justin Bieber en Usher in 2014 © AFP
  1. Hoe twee doodnormale mannen als royals trouwden: ‘Zelfs Marijke Helwegen keek haar ogen uit’
    PREMIUM

    Hoe twee doodnorma­le mannen als royals trouwden: ‘Zelfs Marijke Helwegen keek haar ogen uit’

    In luxe en weelde trouwen als Willem-Alexander en Máxima of als Harry en Meghan: voor veel mensen slechts een droom, maar voor twee doodnormale, jonge mannen werd het toch echt werkelijkheid. Rotterdam was donderdag het decor van een spektakel dat zijn weerga niet kende, inclusief een koninklijke escort, elegante kostuums en een bonte verzameling van BN’ers. ,,Het was sprookjesachtig, liefdevol, heerlijk over de top, maar bovenal: perfect.”