Volledig scherm
PREMIUM
© HH

Songfestival in Nederland: ‘In 1980 ging het nog alleen om de liedjes’

Eindelijk mag Nederland – na Duncans overwinning – het Songfestival weer organiseren. Maar hoe ging het de allerlaatste keer dat de show hier neerstreek? Het was 1980, het publiek zat keurig op stoeltjes en producent Fred Oster had alleen een vaste telefoon.

Een draaiboek heeft toenmalig producent Fred Oster (dé Oster, ook oerbekend als presentator) niet meer van 1980. En was het er wel geweest, dan had de organisatie van het Songfestival van volgend jaar er toch niks aan gehad. ,,Het is nu zo’n totaal andere tijd.’’ Het evenement belandde in 1980 op een wat vreemde manier in Nederland. Israël, die twee keer achter elkaar gewonnen had, stond het aan Nederland af omdat het geld op was. De kosten in die tijd? Zo'n 1,5 miljoen gulden. Een schijntje, vergeleken met de tientallen miljoenen euro’s van nu, maar toen best een bedrag. Het aantal deelnemende landen was ook nog gering: 19. Het kijkcijfer was wél al astronomisch: 400 miljoen. De Ierse Johnny Logan won de show van 1980 met het nummer ‘What’s another year’ en die ene beroemde eerste zin: ‘I’ve been waiting, such a long time…’. Iets wat we ons niet meer voor kunnen stellen: sommige landen zonden de liveshow niet meteen maar pas later uit.

  1. Warm onthaal voor koningspaar in snikheet India
    Video

    Warm onthaal voor konings­paar in snikheet India

    Koning Willem-Alexander heeft het nieuwe regeringstoestel vandaag zelf naar India gevlogen voor zijn vijfdaagse staatsbezoek, dat morgen begint. De vorst zette de Boeing 737 vanavond zelf aan de grond op het militaire gedeelte van het vliegveld van New Delhi. Na het taxiën was duidelijk zichtbaar dat de koning de cockpit verliet en zich in de cabine bij koningin Máxima voegde. Onderaan de vliegtuigtrap kreeg het paar bloemen op de rode loper en was er een korte Indiase trommel- en dansceremonie.