Rijksmuseum leent Het melkmeisje uit aan voormalige Hermitage
Het Rijksmuseum leent Het melkmeisje voor zes weken uit. Het wereldberoemde werk van Johannes Vermeer is vanaf vrijdag te zien in het museumcomplex aan de Amstel, zoals de Hermitage zichzelf na de breuk met het moedermuseum in Sint-Petersburg noemt.
Na de breuk van het museum met de Hermitage in Sint-Petersburg en het voortijdig sluiten van de pas geopende tentoonstelling Russische avant-garde ontstond er een uitzonderlijk urgente situatie. Onder de noemer Dutch Heritage Amsterdam komt het museum nu met een vijfdelige serie waarin telkens één topstuk uit een toonaangevende Nederlandse collectie centraal staat. Het melkmeisje (ca. 1660) bijt vanaf vrijdag 1 april tot en met zondag 15 mei het spits af.
Met de genereuze geste van het Rijksmuseum gaat een vurige wens van directeur Annabelle Birnie in vervulling. Kort na de sluiting van Russische avant-garde zei zij dat ze het liefst ‘iets van de muren, en niet uit de depots’ van andere musea zou laten zien. ,,Want het moet voldoen aan de kwaliteitsbeleving die het publiek gewend is van de Hermitage. En die is nu eenmaal hoog.”
Taco Dibbits, hoofddirecteur van het Rijksmuseum, vindt het gezien de acute situatie niet meer dan normaal om een ‘collegamuseum’ te steunen. ,,Daarom hebben we besloten om een van de topstukken uit te lenen.” Het melkmeisje behoort tot de publiekslievelingen van het Rijksmuseum. Het schilderij wordt zelden uitgeleend; de laatste keer was in 2017 voor de tentoonstelling Vermeer and the masters of genre painting: Inspiration and rivalry in de National Gallery of Art in Dublin.
Iconisch kleurgebruik
Het wereldberoemde schilderij van Johannes Vermeer (1632-1675) zal op een bijzondere manier worden geëxposeerd in het 17de-eeuwse gebouw aan de Amstel, met aandacht voor een scala aan aspecten: van technische details en het iconische kleurgebruik van de meester tot muziek en geur uit die tijd. Ook is er aandacht voor de kunstenaar en de historische achtergronden. ,,We werken er nu nog met man en macht aan”, aldus hoofd tentoonstellingen Marlies Kleiterp. ,,We zetten iets heel bijzonders neer. Het Rijksmuseum leent niet alleen het schilderij uit, maar stelt ook hun waanzinnige kennis en expertise ter beschikking.”
Het Rijksmuseum wijdt in het voorjaar van 2023 zelf voor het eerst in zijn geschiedenis een overzichtstentoonstelling aan Vermeer, met topstukken zoals Meisje met de parel (Mauritshuis, Den Haag), De geograaf (Städel Museum, Frankfurt am Main), Schrijvende vrouw met dienstbode (The National Gallery of Art, Dublin) en de recent gerestaureerde Brief lezende vrouw aan het open raam (Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden). Het Rijksmuseum heeft zelf vier schilderijen van Vermeer in de collectie: Brief lezende vrouw, Het Straatje, De liefdesbrief en Het melkmeisje.
Nieuwe programmering
Welk meesterwerk er na Het melkmeisje te zien is aan de Amstel, wordt een paar dagen voor de laatste dag van de eerste ‘focustentoonstelling’ bekendgemaakt. In totaal zullen vijf kunstwerken in opeenvolgende presentaties te zien zijn. Na de zomer wordt er een nieuwe programmering gepresenteerd.
Het museum bezint zich nu op haar toekomst voor de lange termijn. ,,We zullen ons moeten heruitvinden”, zei Birnie daar eerder over. ,,Het gebeurt eigenlijk nooit, dat een museum zichzelf helemaal opnieuw moet uitvinden, dus het is een stevige uitdaging.”
Bekijk hier onze trending entertainmentvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
RTL wil ‘stevig gesprek’ met producent ITV: ‘Bevindingen Voice-rapport verschrikkelijk’
RTL wil een ‘stevig gesprek’ met Voice-producent ITV. Aanleiding is het rapport dat vandaag naar buiten kwam, waaruit blijkt dat kandidaten en medewerkers zich al ver voor 2022 hadden beklaagd over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. ,,Het is duidelijk dat er geen veilige werkomgeving was en dat er niet adequaat is gehandeld op meldingen. Dat vinden we verschrikkelijk.’’ -
PREMIUM
Imanuelle Grives voor docu terug naar de gevangenis na drugsvangst: ‘Blij dat ik toen ben opgepakt’
Imanuelle Grives (37) was wereldnieuws toen ze op het Belgische festival Tomorrowland werd opgepakt met haar zakken vol drugs. De Nederlandse actrice verdween een paar maanden achter de tralies en krabbelde weer op. Ze gaat dinsdagavond opnieuw de cel in, maar nu voor de Vlaamse docureeks Recht naar de gevangenis. ,,Dat ik toen werd opgepakt beschouw ik als een goddelijke interventie.” -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
PREMIUMGudo zoomt uit
Het vaccin tegen verzuurde critici? Meer popcorn!
Verslaggever en cinefiel Gudo Tienhooven zoomt wekelijks uit om zich te verwonderen over alles wat met film te maken heeft.
-
met video
Kensington-gitarist vraagt aandacht voor gestolen gitaren in Opsporing Verzocht: ‘Trek aan de bel’
In het programma Opsporing Verzocht werd dinsdagavond aandacht besteed aan de diefstal van de gitaren van Kensington-gitarist Casper Starreveld. De kostbare instrumenten werden in de nacht van 11 op 12 februari ontvreemd uit een muziekstudio in Benschop.Benschop, Utrecht -
-
-
recensie
Dungeons & dragons: verrukkelijke fantasy-kolder is ook geschikt voor niet-nerds
Het rollenspel Dungeons & dragons, waarbij spelers een door tovenaars en trollen gedomineerde wereld in hun hoofd tot leven wekken, werd al tig keer onterecht doodverklaard. Het werd gelanceerd in de jaren 70, is al enkele jaren opnieuw hip en inmiddels het vertrekpunt van een grote publieksfilm. Het klinkt als een puur commerciële aangelegenheid, maar de film komt soms dicht bij het plezier van de originele Pirates of the Caribbean uit 2003. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.