Volledig scherm
© ANP Kippa

Ria Bremer terug op tv met 'Hoe Bevalt Nederland 2.0'

Ria Bremer (79) verschijnt vanaf 5 september op de buis met Hoe Bevalt Nederland, een programma dat zij in 1983 al eerder maakte. Een groot onderzoek over zwanger worden, zwanger zijn en bevallen. Wat is er veranderd na 35 jaar? ,,Een heleboel."

Toen haalde zij de duizenden meningen op via een papieren enquête, nu werd het onderzoek op digitale wijze uitgevoerd via het EenVandaag Opiniepanel. De uitkomsten zijn te zien in een driedelige docu. ,,Het geeft een mooi beeld van de ontwikkeling in 35 jaar van voortplantingsgeneeskunde. Weinig gebieden in de medische wereld zijn zó veranderd", aldus Ria Bremer, die op nog regelmatig wordt herkend en aangesproken over Stuif es in, het kinderprogramma dat ze tussen 1968 tot 1985 presenteerde. ,,Ze zingen het Gouden Stuiver lied of Dit is het einde. Hartstikke leuk."

Nóg bekender werd ze door Vinger aan de pols, het medische programma dat ze van 1980 tot 2000 presenteerde. Ze wordt volgend jaar tachtig, maar blijft plannen én televisie maken. ,,Mijn leeftijd schijnt belangrijker te zijn dan dat ik nog kan bijdragen aan het maken van televisieprogramma's'', zegt Bremer een tikje cynisch.

Logisch, ze maakte vorig jaar De Anatomische Les met Ria Bremer. In 2010 en 2011 maakte zij documentaires over Sam, een jongen die begin jaren 90 aan een spierziekte leed en niet lang meer te leven zou hebben. ,,Ik heb hem nog negentien jaar kunnen volgen.''

Met een Hoe Bevalt Nederland 2.0, een driedelige docu van 45 minuten, blijft Ria Bremer in de medische hoek. ,,Ik heb mij door de jaren heen kunnen specialiseren in medische zaken en wetenschap. Het is hartstikke fijn om terug te kunnen kijken en dat te kunnen combineren met het heden. Ik kan daar nóg wel tien series over maken. Wat mij betreft is dit ook niet het einde, maar laten we eerst even afwachten hoe dit bevalt''.