NPO en omroepen organiseren themadag over racisme
De NPO en de omroepen gaan deze zomer een themadag organiseren over racisme en discriminatie. Ze kwamen vandaag bijeen om te praten over die discussie in de samenleving.
,,Een urgent thema dat speelt in de harten en hoofden van veel Nederlanders”, stelt Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO. ,,Of het nu gaat om presentatoren, programma’s of archiefbeelden: de publieke omroep is van en voor iedereen. Dit onderwerp verdient prioriteit. Daarom gaan we nog deze zomer samen met de omroepen een themadag organiseren over racisme en discriminatie. Die zal plaatsvinden op televisie, radio en online, waarbij kijkers en luisteraars worden uitgenodigd om mee te praten. Tijdens deze themadag komen alle aspecten van dit onderwerp aan bod.”
Ook spraken NPO en de omroepen over beelden die raken aan het onderwerp. Rijxman: ,,Wat ons audiovisuele archief betreft kunnen we bij fragmenten die dit onderwerp raken vooraf context bieden. Beelden worden pas verwijderd als omroepen en makers het daar - om hun moverende redenen - over eens zijn. De bijeenkomst van vanmorgen van NPO en de omroepen over dit thema wordt vervolgd.”
De bijeenkomst werd ingepland naar aanleiding van alle commotie die de laatste tijd is ontstaan rond oude programma’s waarin (mogelijk) aanstootgevende content voorkomt. Denk aan de Blackface-sketch uit Little Britain, in Nederland uitgezonden door de VPRO.
Wanneer de themadag wordt gehouden, is nog niet bekend. De bijeenkomst van vandaag krijgt binnenkort een vervolg.
Racisme in Europa neemt toe, blijkt uit onderzoek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
-
recensie
Spastische moeders en zwakhoofdige vaders maken de dienst uit in bekrompen Netflix-film Oei Ik Groei
De Nederlandse bestseller Oei Ik Groei wordt al decennia beschouwd als een babybijbel over de mentale ontwikkeling van pasgeboren kinderen. De filmversie, vanaf vrijdag wereldwijd te zien op Netflix, focust zich op de voorspelbare ‘sprongetjes’ van hun strontvervelende ouders. -
PREMIUMde stijl van...
Het is de vraag of Patty Brard zichzelf een dienst bewijst met haar voorkeur voor panterprints
In de kledingkast van Patty Brard is het een wilde bedoening. Panters, zebra’s, tijgers: je komt ze er allemaal tegen. Maar of dat ook zo verstandig is? Modejournalist Josine Droogendijk twijfelt eraan. -
Videoland hint op sociale media op terugkeer Zoop
Het lijkt erop dat de jeugdserie Zoop een terugkeer zal maken op Videoland. De streamingdienst hint daar woensdag via sociale media op. ‘Later meer...’, staat bij een filmpje van Videoland waarin beelden van Ouwehands Dierenpark te zien zijn. De dierentuin was de thuisbasis van Zoop. -
Update
John Cleese woest; Britten halen aflevering Fawlty Towers offline
Een aflevering van de legendarische sitcom Fawlty Towers waarin de oneliner ‘don’t mention the war’ verschillende keren voorbij komt, is niet meer te zien op de BBC-streamingdienst UKTV. De uitzending lijkt na Little Britain het volgende slachtoffer van de Britten nu oud materiaal massaal opnieuw wordt beoordeeld vanwege mogelijk ongepaste inhoud. Bedenker en hoofdrolspeler John Cleese haalt hard uit naar de BBC.
-
NPO Start plaatst disclaimer bij Little Britain
-
-
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel?