Netflix ziet abonnees vertrekken en gaat onderuit op de beurs: wat is er aan de hand?
Netflix was lang de nummer één streamingdienst ter wereld, maar de stevige concurrentie van platforms als Disney+ en HBO Max begint zijn tol te eisen. Voor het eerst sinds 2011 kampt de film- en seriegigant met een neergang in abonnees en vandaag verdampte bijna 46 miljard euro aan beurswaarde op Wall Street. Wat is er aan de hand?
Het valt niet meer te ontkennen: Netflix heeft een probleem. Het aandeel verloor in de vroege handel vandaag 31 procent, daarmee verdampte bijna 50 miljard dollar aan beurswaarde. De val op Wall Street volgt op het nieuws dat het bedrijf aan het einde van het eerste kwartaal 200.000 betalende gebruikers minder had dan drie maanden eerder. Bovendien is de verwachting dat in het lopende kwartaal nog eens 2 miljoen abonnees zullen vertrekken. Er zijn talloze redenen te bedenken.
Door de pandemie bleven mensen meer binnen en was er behoefte aan thuisamusement. Inmiddels zijn in veel landen de bioscopen, theaters en restaurants weer geopend. Het is ook een tijd waarin we door de toegenomen inflatie ons uitgavenpatroon kritischer tegen het licht houden.
Maar het feit dat Netflix voor het eerst een serieuze klap te verwerken heeft, raakt vooral aan een ander fenomeen. De concurrentie is tegenwoordig moordend. Netflix beet ooit het spits af, maar hoe populairder deze moderne videotheek werd, hoe meer de behoefte van filmstudio’s als Disney om de eigen titels zélf aan te bieden. Dat geldt ook voor Warner Bros. Die krijgt een aardig bedrag voor de aanwezigheid van Friends op Netflix, maar het is voor de productiereus veel aantrekkelijker deze serie uit de eigen collectie exclusief te houden voor HBO Max met wie ze in deze streamingoorlog samen optrekt. Friends is niet meer op Netflix te zien.
Winst maken niet belangrijkste doel
Winst maken was nooit het belangrijkste doel van Netflix, dat overigens nog altijd wereldwijd dik 200 miljoen klanten bezit. De strategie: zolang ze de nummer één-positie behouden, blijf je investeerders vinden en pomp je het geld in het maken van eigen films en series zoals Stranger Things en Bridgerton. Maar de aandelen zijn dus nu gedaald. Consumenten worden door het enorme aanbod aan alternatieven gedwongen keuzes te maken.
De concurrenten zijn intussen slim in het vinden van toegevoegde waarde. Ze richten zich steeds meer op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Ze bombarderen de kijker niet à la Netflix, die vooral heel véél in huis heeft, met de zoveelste misdaaddocumentaire of ander inwisselbaar aanbod.
Disney bezit Marvel en lanceert dus zo nu en dan een nieuwe superheldenreeks (onlangs nog Moon Knight) en HBO Max kan de blijvend populaire Harry Potter-wereld uitbreiden met series en specials (net nieuw: een Potter Quizshow!). Netflix heeft geen eigen superhelden, animatiefiguurtjes of een merk als Star Trek om de fan bij zich te houden.
Onlangs kondigde de Amerikaanse streamingdienst voor het eerst een eigen mobiele game aan, gebaseerd op het internationaal populaire kaartspelletje Exploding Kittens. Om het hoofd boven water te houden, zullen ze meer van dergelijke initiatieven moeten uitproberen, anders is het een kwestie van tijd voor ze door een andere dienst opgekocht worden. Het blijft een even simpele als ijzeren economische wet: het bedrijf met de diepste zakken wint.
Bekijk hier onze trending entertainmentvideo’s:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Top 40
Harry Styles heeft grootse plannen en Marshmello ging terug naar zijn roots
Dit is het overzicht van de belangrijkste verschuivingen in de Top 40 van 25 juni. In de lijst zien we 3 binnenkomers, 11 zakkers, 12 zittenblijvers en 14 stijgers. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
Maatregelen tegen ‘accountdelers’ op Netflix nabij: tot 22 euro per maand voor een abonnement
Streamingdienst Netflix lijkt van plan om strengere maatregelen te nemen tegen zogeheten ‘accountdelers’. Laat jij een familielid of goede vriend via jouw account kijken, dan betaal je daar binnenkort mogelijk meer voor. -
Meilandjes verbazen zich over Televizier-rumoer
De Meilandjes vinden het helemaal niet raar dat zij wel kans maken op de Gouden Televizier-Ring en Vandaag Inside en De Avondshow met Arjen Lubach niet. Hun programma Chateau Bijstand is totaal anders dan Chateau Meiland, zo benadrukken Martien Meiland en Erica Renkema in hun podcast Wat Goéééd!.
-
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Streamingoorlog in volle gang: Netflix raakt voor eerst sinds 2011 abonnees kwijt
Streamingvideodienst Netflix had aan het einde van het eerste kwartaal 200.000 betalende gebruikers minder dan drie maanden eerder. Voor het Amerikaanse bedrijf betekent dat de eerste neergang in abonnees sinds 2011. Bovendien rekent het bedrijf erop in het lopende kwartaal nog eens twee miljoen betalende klanten te verliezen. -
Frank van der Lende verwelkomt eerste kindje, mist allerlaatste show op 3FM
Frank van der Lende is voor het eerst vader geworden. Zijn zoontje Koos is gistermiddag geboren, maakte de NPO 3FM-dj vandaag bekend in de laatste uitzending van de middagshow Welkom bij de Club!, die hij samen maakt met Eva Koreman. Vanwege de geboorte moest hij het programma missen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer