Na geflopte Rewind in 2018 doet YouTube een nieuwe poging

Het jaaroverzicht van YouTube in 2018 werd de slechtst beoordeelde video aller tijden, maar de videogigant besluit dit jaar toch weer een nieuwe poging te wagen. Dit keer wordt er echter voor een veilige optie gekozen en krijgen de kijkers simpelweg een overzicht voorgeschoteld van meest gelikete video's in verschillende categorieën. Na een dikke miljoen views zijn de duimpjes omlaag wéér in de meerderheid.

De nieuwe video begint met een terugblik op de gewraakte video van afgelopen jaar. ,,Dit is ongemakkelijk om naar te kijken", zegt iemand als reactie op het filmpje. Dan komt de tekst in beeld: ‘Vorig jaar maakten we iets wat jullie niet leuk vonden, dus laten we in 2019 laten zien wat jullie wél leuk vonden. Want jullie zijn beter hierin dan dat wij zijn’.

Wat volgt is een clipje met een oplopende teller vol likes. De beelden wisselen zich in rap tempo af met bekende YouTubers. Zo is ook de Nederlandse Nikkie de Jager te zien, die een miljoenenpubliek aan zich weet te binden op haar account NikkieTutorials. Daarna volgen er verschillende toplijstjes in diverse categorieën. Neem de tien meest gelikete videocreaters. 

De reacties onder de video zijn vrij cynisch van aard. ‘YouTube zei ‘we gaan naar jullie luisteren’, maar dat is wat ze precies níet hebben gedaan’, schrijft iemand. Een ander: ‘Niemand vroeg om statistieken, YouTube geeft statistieken!’ Inmiddels hebben al 175.000 kijkers een duimpje omlaag gegeven, toch zijn er ook 126.000 positievelingen die YouTube voor hun video toch een duimpje omhoog geven.

Volledig scherm
YouTube. © REUTERS
  1. Presentator Kaj van der Ree diep door het stof na beschuldigingen seksueel wangedrag: ‘Spijt van domme fouten’
    Programma's geschrapt

    Presenta­tor Kaj van der Ree diep door het stof na beschuldi­gin­gen seksueel wangedrag: ‘Spijt van domme fouten’

    BNNVARA heeft de programma's van Kaj van der Ree geschrapt na beschuldigingen van seksueel wangedrag. De presentator en vlogger (28) reageert nu zelf voor het eerst en gaat diep door het stof na alle beschuldigingen aan zijn adres. Op sociale media werd hij de afgelopen dagen door jonge vrouwen beticht van het sturen van naaktfoto's en pikante berichten. De vrouwen waren op dat moment minderjarig. Van der Ree geeft zijn misdragingen toe. ,,Ik zie in dat ik domme fouten heb gemaakt.”