Ruben Nicolai.
Volledig scherm
Ruben Nicolai. © RTL

Meer kijkers voor goedkope quiz Ruben Nicolai dan voor zomercliff GTST

kijkcijfersRuben Nicolai verrast deze zomer met de kennisquiz Ik weet er alles van. Gisteravond noteerde hij wederom mooie kijkcijfers op RTL 4 met de 801.000 mensen die inschakelden voor de laatste aflevering van de vervanger van Goede Tijden, Slechte Tijden. Die dure soap heeft juist te maken met teruglopend kijkpubliek.

Al jaren probeert RTL de zomerstop van Goede Tijden, Slechte Tijden op te vangen, maar dit gebeurt met wisselend succes. Het zwaar gesponsorde Ik Kom Bij Je Eten werd tussen 2009 en 2012 aardig bekeken, daarna volgden in 2013 herhalingen van Benidorm Bastards. In 2014 mocht Carlo Boszhard in de rol van showmaster kruipen voor de GTST Quiz. Een jaar later koos RTL voor het gesponsorde Wie doet de afwas en in 2016 ging de zender hevig onderuit met spin-off Nieuwe Tijden. Vorig jaar koos de zender veilig voor herhalingen van oude afleveringen van GTST, maar dan onder de noemer GTST Classics.

Zomercliffhanger

Nooit scoorde een programma echt goed op het achtuurtijdslot van de oersoap, totdat Ruben Nicolai dit jaar zijn aantreden maakt met de quiz Ik weet er alles van. Juist in een periode dat de cijfers van Goede Tijden, Slechte Tijden definitief niet meer de miljoengrens doorbreken. Slechts 775.000 mensen schakelden begin juli in voor de zomercliffhanger, de aflevering waarin alle verhaallijnen tot een hoogtepunt komen. Het goedkope tv-spelletje met Nicolai scoorde dus gisteravond beter dan de aflevering van GTST, die als hoogtepunt van het jaar moet worden gezien.   

De laatste tijd wordt er druk gespeculeerd over de toekomst van de soap die al sinds 1990 op de buis is. De zender zou er voor kunnen kiezen om RTL 5 een boost te geven en de serie daar naartoe verplaatsen. Daarnaast is er het on-demandplatform Videoland waarop de soap volgens RTL (die cijfers worden niet naar buiten gebracht) goed bekeken wordt. Ook gingen er geruchten dat op de plek van GTST wellicht een talkshow zou komen, maar dit is nergens bevestigd. Met de mooie kijkcijfers voor Ik weet er alles van moet zenderbaas Peter van der Vorst in elk geval ook plannen hebben met dat spelletje.

Prinses Christina

Met de 801.000 kijkers belandt Nicolai op plek 8 in de kijkcijferlijst van Stichting KijkOnderzoek. Het Achtuurjournaal was het best bekeken programma van de vrijdag met 1,6 miljoen kijkers. De Slimste Mens belandde op plek twee met 1,4 miljoen belangstellenden. Het Zesuurjournaal sluit de top drie af met ruim 1 miljoen nieuwsgierigen. De special vanwege het overlijden van prinses Christina op NPO 1 werd ook door 1 miljoen mensen bekeken.