Caroll Spinney naast Big Bird.
Volledig scherm
Caroll Spinney naast Big Bird. © Evan Agostini/Invision/AP

Man achter Amerikaanse ‘Pino’ uit Sesamstraat overleden

Hoewel Caroll Spinney zelf niet bij een groot publiek bekend is, geniet ‘Pino’, de grote gele vogel uit Sesamstraat, wel over de hele wereld bekendheid. De man die bijna 50 jaar ‘Big Bird’ speelde, de Amerikaanse variant van Pino, is op 85-jarige leeftijd overleden.

Spinney, die sinds 1969 in het pak van Big Bird stapte en in dezelfde kinderserie ook Oscar The Grouch speelde, leed aan de neurologische aandoening dystonie. Vorig jaar stopte hij daarom al noodgedwongen met zijn werk bij Sesame Street. De laatste jaren was hij alleen nog de stem van de vogel, het acteren zelf werd hem vanwege zijn ziekte sinds 2015 te veel. ,,Zelfs nu ik definitief uit mijn rol stap, zal ik me altijd Big Bird blijven voelen’’, zo zei hij bij zijn afscheid.

Spinney trok op een poppenfestival in 1969 de aandacht van Muppet-bedenker Jim Henson. Henson bood hem vervolgens een baan aan. Volgens het bedrijf achter Sesamstraat, Sesame Workshop, heeft Spinney de wereld ‘iets bijzonders’ gegeven. ,,Wij bij Sesame Workshop voelen ons enorm dankbaar voor alles wat hij Sesamstraat en de kinderen over de hele wereld heeft gegeven’’, zei mede-oprichter van de show Joan Ganz Cooney zondag in een verklaring.

Zelf zei hij bij zijn pensionering: ,,Door het spelen van Big Bird heb ik dingen geleerd die mijn leven hebben veranderd, ik heb lessen geleerd die me ook in mijn gewone leven veel hebben gebracht. Ik ben ervan overtuigd dat ik er een beter mens door ben geworden.’’