Little Britain blijft op NPO Start ondanks blackface-sketches
Little Britain blijft in Nederland te zien via NPO Start. De NPO en VPRO halen de Britse komedieserie niet van het platform, zo is besloten na overleg in een reactie op het besluit van de BBC en Netflix om de serie in het Verenigd Koninkrijk offline te halen, omdat er blackface-sketches in voorkomen.
De NPO gaat wel met omroepen in gesprek over oudere programma’s. ,,De VPRO is van mening dat er een zorgvuldig gesprek moet plaatsvinden dat zich niet moet beperken tot één satirisch programma, om vervolgens een weloverwogen keuze te kunnen maken", laat een woordvoerder van de omroep weten. ,,De VPRO gaat dat gesprek samen met de NPO graag aan met makers, publiek en de sector.”
,,Bij satire is uitvergroting en het gebruik van vooroordelen en stereotyperingen een stijlmiddel dat balanceert op het scherp van de snede’’, vervolgt de woordvoerder. ,,Gelet op de wereldwijde roep om institutionele discriminatie en racisme tegen te gaan, vinden wij ook dat bepaalde sketches uit Little Britain niet meer passen in de wereld van vandaag.”
De VPRO wil naar eigen zeggen ‘constructief bijdragen aan het denken over maatschappelijke ontwikkelingen’. ,,Dat leidt tot nieuwe inzichten, zeker ook als het gaat over onze eigen programmering. De VPRO wil onderzoeken hoe moet worden omgegaan met het audiovisuele erfgoed en dan in het bijzonder rond het genre satire. Dit vergt een zorgvuldige afweging die niet alleen in het licht van één satirisch programma is te maken.”
Blackface
De afgelopen dagen ontstond in meerdere landen discussie over de inhoud van verschillende oudere films en series die als discriminerend of racistisch worden ervaren.
Zo besloot streamingdienst HBO de filmklassieker Gone With the Wind uit 1939 te verwijderen omdat slavernij in de film verheerlijkt zou worden.
Ook Little Britain was dus onderwerp van gesprek. De serie werd uitgezonden tussen 2003 en 2007 en maakte onlangs een eenmalige comeback. Het duo Matt Lucas en David Walliams kreeg al langer kritiek op verschillende personages. Zo speelde Walliams een travestiet en schminkten beiden zich zwart voor sommige rollen. De BBC vond dat deze beelden niet meer bij deze tijd passen.
Luister ook naar de nieuwste aflevering van Bingewatchers, waarin de veranderingen na aanleiding van Black Lives Matter besproken worden:
Bekijk al onze showvideo’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Xess Xava wil in voetsporen treden van papa Wesley Sneijder
Xess Xava, het zesjarige zoontje van Yolanthe Cabau en Wesley Sneijder, wil graag in de voetsporen van zijn vader treden en ook profvoetballer worden. Dat zegt Xess Xava voor de camera’s van RTL Boulevard op de rode loper van De allergrootste slijmfilm. -
NPO-serie Deep shit met Jennifer Hoffman krijgt geen tweede seizoen
De NPO-komedie Deep shit krijgt geen tweede seizoen. Dat heeft hoofdrolspeelster Jennifer Hoffman gemeld op Instagram. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
Amber Heard officieel in hoger beroep in zaak tegen Johnny Depp
De advocaten van Amber Heard hebben afgelopen vrijdag officieel hoger beroep aangetekend in de smaadzaak van haar ex-man Johnny Depp. Ze stellen in een 43 pagina’s tellend rechtbankdocument dat er onvoldoende bewijs was voor de uitspraak in het voordeel van Depp. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.
-
PREMIUM
Little Britain in verdomhoekje: waar vroeger om werd gelachen wordt nu als discriminerend gezien
De filmklassieker Gone with the Wind en de komische serie Little Britain zijn door diverse streamingsdiensten verwijderd omdat de inhoud niet strookt met de huidige gevoeligheden over racisme. Gaan er meer voorbeelden volgen? -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Update
Little Britain verwijderd van streamingdiensten om blackface
Grote streamingdiensten in het Verenigd Koninkrijk hebben sketchserie Little Britain verwijderd van hun platforms omdat er blackface in voorkomt. Op Netflix, BBC iPlayer en BritBox is de serie, die van 2003 tot 2007 werd uitgezonden op televisie, niet langer te zien. Dat melden Britse media vandaag.