Volledig scherm
© screenshot RTL5/Expeditie Robinson

‘Lijdende oudjes? Niks ervan!’

EXPEDITIE JANSENWie wint welke proef, lijdt het meeste honger of smeedt de gemeenste plannetjes om anderen weg te stemmen? Verslaggever Dennis Jansen kijkt in de rubriek Expeditie Jansen wekelijks in vier thema’s terug op Expeditie Robinson.

Wat viel er op?

Dennis Jansen
Volledig scherm
Dennis Jansen © montage Mark Reijntjens

,,Moet je doen mam”, zeiden Joeri en Sharona, bijna in koor, toen hun moeder werd gevraagd voor Expeditie Robinson. Corry Konings zelf twijfelde. ,,Je geeft jezelf verschrikkelijk bloot. Is dat iets voor mij? Kan ik wel mee? Is het te doen?”, zei ze me vooraf. Antwoord: ja dus. De oudste deelnemer ooit (67) hield het vijftien dagen en zeven afleveringen vol. Corry zat niet stil. Ze werkte, legde knopen, lachte, ruziede, vond bananen en zong. Collega Wessel vindt het allemaal verschrikkelijk. ,,Zo wil je je moeder of oma toch niet zien? Lijdende oudjes. En ze kunnen toch niet winnen”, sneert hij en noemde ook Bartho Braat en Henk Poort. Nee, winnen doen ze misschien niet, maar lijdende oudjes? Niks ervan. Schitterende beelden, vooral de laatste dagen met Johnny en Corry. Die berusting, die humor, die gesprekken. Mocht Jan Slagter van Omroep MAX niets hebben gezien: terugkijken! En een formatje verzinnen voor Corry, want mooi was die tijd. Joeri en Sjarona mogen trots zijn.

Hoe erg was het gekonkel?

Ineens zie je Ozzy in de hangmat, komt Jan erbij en zitten ze te konkelfoezen, bijna fluisterend. Hoe doen ze dat toch bij Robinson? Die stiekeme gesprekjes opnemen? Ik heb begrepen dat ze daar met drie man rondlopen. Iemand voor het geluid, de camera én een verslaggever. Die feilloos in de gaten heeft wie wat bespreekt met wie. Kandidaten schijnen amper door te hebben dát ze er nog zijn. Eigenlijk zou je op dat drietal ook een camera op moeten zetten: zij die filmen, kijken, speuren, rennen, en, zo begreep ik laatst van een oud-deelnemer, aan de andere kant van het eiland (waar de kandidaten niet mogen komen) wél eten: dat moeten geweldige beelden zijn. Kom daar door met die making-of.

Hoe is het met de honger?

Vorige week schraapte Johnny Kraaijkamp jr. mantelschelpen van een rots, nu vonden ze een krab. ‘Corry Koningskrab’, grapte hij meteen. Ik dacht meteen: hoe gaan ze die ontleden, klaarmaken, koken? Oké, ik snap dat je 100.000 uren in een uur aflevering moet stoppen (het programma duurt anderhalf uur, maar een half uur gaat verloren aan reclame, jawel: een half uur!), maar toch was het jammer dat we daar te weinig van terugzagen. Nienke zei dat laatst ook: zij had ook een vis gefileerd en dat in de uitzending gemist. De beelden van het ‘laatste’ avondmaal maakten veel goed. De twee smekten en smikkelden, en wat had ik graag de kers op de taart gezien: een romance. Twee vrijgezelle zestigers onder een sterrenhemel tegen elkaar aan kruipend op een bed van bamboe …

Lees verder onder de foto...

Volledig scherm
© screenshot RTL5/Expeditie Robinson

Wat zagen we in de proef?

Nienke! Sinds zij van Duivelseiland terug is bij Kamp Noord, is er dus alleen maar gewonnen. Toen kapitein Tony twee weken geleden zijn Dreamteam ging samenstellen, onderschatte hij Nienke en liet hij haar achter bij Johnny Kraaijkamp jr. en Corry Konings. ‘Alsof ze met haar ouders op vakantie was’, grapte ze. Relativeren en humor zijn belangrijke wapens in Robinson. Die heeft ze – bekijk haar vlogs. Nu laat ze zien dat ze kan overleven en twee keer al won ze de proef. Ik voorspel: Nienke Plas komt ver.

Quote van de week

Quote

‘Ouwe reus, ga je mee? Even kijken of we een Chinees restaurant kunnen vinden’

Johnny Kraaijkamp jr. tegen Corry Konings

Lees hier de vorige aflevering van Expeditie Jansen