Leo de Haas in DWDD
Volledig scherm
Leo de Haas in DWDD © NPO

Leo de Haas (van Blik op de Weg) is nu vrachtwagenchauffeur

Twintig jaar lang wist Blik op de Weg  op de Nederlandse televisie te scoren, maar toen in 2011 het programma aan een einde kwam, betekende dat ook het einde van Leo de Haas’ carrière. Gisteravond schoof de voormalig presentator aan in De Wereld Draait Door. Daar vertelde hij ‘tegenwoordig op een vrachtwagentje te rijden’. ,,Ik ben failliet gegaan in 2015, dus ik moet wel.” 

Geheel toevallig was het niet dat De Haas gisteravond aanschoof bij Matthijs van Nieuwkerk. De Blik op de Weg-presentator vroeg zich vorige week op sociale media af of er nog mensen geïnteresseerd waren in oud beeldmateriaal van de serie. Dat was nog een understatement, want direct na zijn berichtje werd De Haas overspoeld met reacties. ,,En sindsdien is het een gekkenhuis”, concludeerde Van Nieuwkerk, waarop De Haas reageerde: ,,Ja, compleet.”

De Haas vertelde tegenwoordig ‘op een vrachtwagentje te rijden’, en grapte dat de redactie van de talkshow hem  ‘letterlijk uit zijn cabine had getrokken’ om hem aan tafel te krijgen. Zo nieuwsgierig als Van Nieuwkerk is, haakte hij gelijk in op De Haas’ onthulling. ,,Je zegt nu dat je op een vrachtwagentje zit. Is dat hobby of is dat gewoon werk?” De Haas’ vertelde dat dat echt zijn werk was. Een andere keuze had hij naar eigen zeggen niet. ,,Ik ben failliet gegaan in 2015, dus ik moet wel.” 

Marc-Marie Huijbregts, die ook aan tafel zat, kon zijn nieuwsgierigheid eveneens niet bedwingen en vroeg De Haas’ (hij had een eigen productiebedrijf, red.) hoe het kon dat hij vrachtwagenchauffeur is geworden. ,,Het is een heel lang verhaal wat ik heel kort zal vertellen. Er waren bepaalde mensen binnen de overheid die gezegd hebben: ‘Die meneer De Haas gaan we stoppen.’ En dat is gelukt. Zo simpel is het.” Volgens de voormalig presentator lagen er twee grote programma’s klaar waar grote omroepen in geïnteresseerd waren. Toch haakten zij uiteindelijk af. ,,Maar als dan puntje bij paaltje kwam, kreeg ik na een week een telefoontje: ‘We doen het toch maar niet.’ Met heel vage redenen...”

Van Nieuwkerk besloot het ‘niet zo vrolijke’ onderwerp af te sluiten en was al bezig met zijn volgende praatje, toen Huijbregts hem onderbrak. ,,Want nu, ben je gelukkig in je vrachtwagen ook?”, vroeg hij aan De Haas. ,,Ja, absoluut”, reageerde de voormalig presentator, die later toevoegde het niet meer te zien zitten om een nieuw productiebedrijf op te starten.

Lees verder onder de foto.

Leo de Haas presenteerde jarenlang Blik op de Weg
Volledig scherm
Leo de Haas presenteerde jarenlang Blik op de Weg © ANP Kippa

Ongeval

Drie dagen geleden kwam De Haas nog in het nieuws nadat hij betrokken bleek te zijn bij een ongeluk op snelweg A50 nabij Arnhem. Ter hoogte van vliegveld Terlet kwam hij rond 18.00 uur met zijn Tesla in botsing met een kleine vrachtwagen met aanhanger die plotseling van rijstrook wisselde.

De oud-presentator kreeg kort daarna beelden van een andere weggebruiker waarop de toedracht duidelijk zichtbaar is. Met gezonde zelfspot reageerde Haas later op de opmerking van een twitteraar dat hij ‘gelukkig in orde is’: ,,Voor zover ik dat vóór de aanrijding al was, ja.’’