Koningspaar vangt Oekraïense vluchtelingen op in kasteel Het Oude Loo
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima stellen een aantal vertrekken beschikbaar voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Die opvang is op een van de kroondomeinen in Apeldoorn.
Dit wordt bevestigd door de Rijksvoorlichtingsdienst. Vanaf half april zal kasteel Het Oude Loo dienen als opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het gaat om zes tot acht gezinnen, tussen de twintig en dertig personen. Het Koninklijk Huis heeft hierover overleg met de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, de gemeente Apeldoorn, het COA en het Rijksvastgoedbedrijf.
Anderhalve week geleden nog sprak het koningspaar met Oekraïense vluchtelingen in Harskamp, waar de eerste 120 vluchtelingen uit het oorlogsgebied werden opgevangen. In een ander gesprek met de Oekraïense ambassadeur Maksym Kononenko en vluchtelingen zei Willem-Alexander over de situatie in Oekraïne: ,,Wat we nu zien hielden we niet voor mogelijk.’’ De koning vertelde ook dat hij van vrienden uit Oekraïne had vernomen dat ze succesvol waren vertrokken.
Vorige week maakte het Belgische koningspaar Filip en Mathilde als eerste Europese vorstenhuis bekend dat ze Oekraïense vluchtelingen gaan opvangen. Het gaat om drie families op het terrein van de Koninklijke Schenking. Twee gezinswoningen in Brussel en Wallonië worden gereed gemaakt om vanaf april die families op te vangen. Onder de Koninklijke Schenking vallen zeventig kastelen en gebouwen in België.
Vrijdag meldden Britse media dat ook de Britse koninklijke familie kijkt naar het eventueel openstellen van gebouwen voor Oekraïense vluchtelingen. Prins Charles zou ruimtes op zijn landgoed Dumfries House in het Schotse Ayrshire, evenals locaties in zijn hertogdom Cornwall op het oog hebben.
Scholen
Willem-Alexander en Máxima lieten vorige week al zien betrokken te zijn bij de vluchtelingen die in ons land aankomen. Zo bezocht Máxima vrijdagmiddag twee Haagse scholen waar les wordt gegeven aan onder anderen Oekraïense kinderen. Ook ging de koningin woensdag samen met burgemeester Femke Halsema van Amsterdam naar de RAI, waar vluchtelingen worden opgevangen. Dinsdag voerde het koningspaar op Paleis Noordeinde gesprekken met mensen uit de Oekraïense gemeenschap.
Willem-Alexander laat een socialer gezicht zien dan zijn overgrootmoeder koningin Wilhelmina. De overheid had eind jaren 30 een centraal opvangkamp willen bouwen in Ermelo voor de opvang van joodse vluchtelingen. De gemeenteraad aldaar had groen licht gegeven. Maar koningin Wilhelmina bleek grote bezwaren te hebben tegen de bouw ervan op het Elspeterveld. Dat was twaalf kilometer van haar buitenverblijf. Het ging niet door.
Niet de eerste keer
Het is overigens niet de eerste keer dat het Kroondomein wordt opengesteld voor vluchtelingen. In 1958 werd een vleugel van paleis het Loo ingericht voor Indische Nederlanders die terug kwamen uit Indonesië. Toen gaf prinses Wilhelmina wel hoogst persoonlijk opdracht voor het inrichten van een deel van haar woonpaleis. Ze trok zich het lot van de Nederlanders aan die moesten repatriëren. Er werden 72 mensen opgevangen in het paleis, en de vleugel werd voor de komst volledig opnieuw ingericht en gestoffeerd.
Een paar jaar eerder ontfermde koningin Juliana zich hoogstpersoonlijk over een aantal Hongaarse vluchtelingen. De Hongaren kwamen naar Nederland na de Hongaarse Opstand van 1956. In het tuinhuis van het paleis in Apeldoorn werd toen een stel opgevangen. En ook tegenover het paleis was een opvanghuis.
Het Oude Loo gebruikt als buitenverblijf
Paleis het Loo is een rijksmuseum en wordt momenteel verbouwd. Achter in het paleispark ligt Het Oude Loo. Het kasteel uit de vijftiende eeuw is niet voor publiek openbaar toegankelijk. De koninklijke familie gebruikt het als buitenverblijf en ontving er door de jaren heen ook gasten. Het park rondom het vijftiende-eeuwse jachtslot, dat ook een gracht heeft, is wel twee maanden per jaar open voor publiek. Dat is volgens de Rijksvoorlichtingsdienst doorgaans in april en mei. Hoe dat nu gaat is nog niet bekend.
De koning huurt het pand van de staat. Het gebouw ligt op enige afstand van paleis Het Loo verscholen in de bossen. Sinds de koninklijke familie het huurt werden er op Het Oude Loo verschillende fotosessies gedaan. Zo poseerde het koninklijke gezin er in 1989, waarbij toenmalig koningin Beatrix en prins Claus ook te paard op de foto gingen. In 2016 werden de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane er vastgelegd.
Bekijk hier al onze video’s over het Koninklijk Huis:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUMAngela Kijkt TV
Ik keek altijd als een verliefde bakvis naar dit programma, maar nu was het anders
Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op tv. -
Serie gepland in geest van Peaky Blinders over Londens nachtleven
Voor de BBC wordt een serie gemaakt over de opkomst van de Londense nachtclubscene in de jaren twintig van de vorige eeuw, met een focus op vrouwelijke hoofdpersonen. Volgens een bericht van Deadline zou de sfeer ervan in lijn liggen met Peaky Blinders, de succesvolle serie over de opkomst van een Britse criminele familie na de Eerste Wereldoorlog. -
Staatsbezoek koningspaar aan Griekenland weer uitgesteld, nu door Oekraïne-oorlog
Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Griekenland, van volgende week, wordt voor de tweede maal uitgesteld. Nu vanwege de oorlog in Oekraïne. -
TERUGLEZEN | Russische journaliste omgekomen tijdens filmen raketaanval, Rutte: olieboycot Rusland ‘snel‘ mogelijk
Een olieboycot van Rusland kan ‘vrij snel’, verklaarde minister-president Mark Rutte in een debat in de Tweede Kamer over de komende top van EU-leiders. De Tweede Kamer pleit voor zo’n ban. Volgens Rutte zal het effect echter niet groot zijn. Dit liveblog is afgesloten. Hier kun je ons nieuwste liveblog volgen.
-
PREMIUMVPRO-klassieker stopt
De magie van Taarten van Abel: 'Hij nam ieder kind serieus en liet het stralen’
Bakker Siemon de Jong stopt na 20 jaar met Taarten van Abel. In deze veelgeprezen VPRO-klassieker voerde hij de meest uiteenlopende, ontroerende gesprekken met kinderen. Wat wist je mogelijk nog niet over het programma en wat maakt het zo geliefd? -
-
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerPeter van Dijk