John Cleese woest; Britten halen aflevering Fawlty Towers offline
UpdateEen aflevering van de legendarische sitcom Fawlty Towers waarin de oneliner ‘don’t mention the war’ verschillende keren voorbij komt, is niet meer te zien op de BBC-streamingdienst UKTV. De uitzending lijkt na Little Britain het volgende slachtoffer van de Britten nu oud materiaal massaal opnieuw wordt beoordeeld vanwege mogelijk ongepaste inhoud. Bedenker en hoofdrolspeler John Cleese haalt hard uit naar de BBC.
De 80-jarige acteur stelt in gesprek met The Sydney Morning Herald dat ‘een van de dingen die ik heb geleerd is dat mensen een heel verschillend gevoel voor humor hebben’. Cleese beklemtoont dat de grappen die nu ter discussie staan de draak steken met het racisme binnen de Britse elite. ,,De Major was een oud fossiel, een overblijfsel van tientallen jaren eerder”, stelt de komiek. ,,We steunden zijn overtuigingen niet, we staken er de draak mee. Als mensen te stom zijn om dat te begrijpen, wat kan ik dan nog zeggen?”
De BBC heeft Cleese niet van tevoren ingelicht over het verwijderen van de aflevering. De komiek maakte halverwege de jaren zeventig twaalf afleveringen over het bouwvallige hotel Fawlty Towers met zijn tirannieke eigenaar Basil Fawlty. De reeks geldt als een van de beste televisiekomedies ooit gemaakt. In 2000 werd Fawlty Towers uitgeroepen tot beste Britse televisieprogramma van de eeuw.
Racistische taal
The Guardian ontdekte dat de bewuste aflevering niet meer online staat. Waarom is niet duidelijk. Mogelijk heeft het te maken met opmerkingen die Basil Fawlty (gespeeld door Cleese) maakt over de Tweede Wereldoorlog in het bijzijn van een Duitse familie die logeert in het hotel. Majoor Gowen, een vaste gast, gebruikt daarnaast racistische taal in een anekdote over het West-Indische cricketteam.
UKTV liet de krant desgevraagd weten geen commentaar te geven en wil ook niet zeggen of het om een permanente beslissing gaat. ,,We geven geen commentaar op individuele titels. We beoordelen onze programma’s echter regelmatig en passen waar nodig dingen aan of voegen waarschuwingen toe”, aldus de woordvoerder. De andere elf afleveringen staan nog wel online.
De afgelopen dagen worden diverse oude tv-series en films weer onder de loep genomen omdat ze nu als discriminerend of racistisch worden ervaren. Zo besloot BBC en Netflix om Little Britain in het Verenigde Koninkrijk offline te halen omdat er blackface-sketches in voorkomen. Streamingdienst HBO besloot de filmklassieker Gone With the Wind uit 1939 te verwijderen omdat slavernij in de film verheerlijkt zou worden.
Little Britain staat nog wel op NPO Start. De VPRO kan nog niet zeggen of de komedieserie Little Britain in Nederland van NPO Start wordt gehaald.
De NPO gaat met omroepen in gesprek over de inhoud van oudere programma’s.
Beluister hier de nieuwe Bingewatchers, waarin ook gesproken wordt over series die van streamingsplatformen afgehaald worden:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
NPO: ‘Ook wij vinden dat het publieke bestel moet veranderen’
Ook de Nederlandse Publieke Omroep (NPO stelt dat het publieke bestel in Nederland moet veranderen. Dat zegt Frederieke Leeflang, voorzitter Raad van Bestuur NPO, in een reactie op het rapport dat het Commissariaat van de Media vandaag publiceerde. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
Luca Borsato laat zijn eerste eigen nummer horen
-
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
Groenendijk, Klaasen en Pannekoek weer in race voor Poelifinario
Cabaretiers Richard Groenendijk, Alex Klaasen en Peter Pannekoek maken dit jaar weer kans op een Poelifinario, de prijs voor de meest indrukwekkende theatervoorstelling van het jaar. Dat heeft de theaterkoepel VSCD vandaag bekendgemaakt. Alle drie de komieken wonnen de prijs al een keer.
-
Podcast
'Series en films ook hard aangepakt door Black Lives Matter-beweging’
‘Een klassieker als Gone with the Wind verwijderen omdat het niet meer in het tijdsbeeld past, gaat te ver,’ vindt Kevin Goes van de podcast Bingewatchers. ‘Je zou moeten werken met disclaimers: Let op, deze film of serie kan verouderde denkbeelden bevatten. Als je klassiekers en kunst verwijdert, dan weet de volgende generatie niet meer hoe er toen gedacht werd.’ -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
Little Britain blijft op NPO Start ondanks blackface-sketches
Little Britain blijft in Nederland te zien via NPO Start. De NPO en VPRO halen de Britse komedieserie niet van het platform, zo is besloten na overleg in een reactie op het besluit van de BBC en Netflix om de serie in het Verenigd Koninkrijk offline te halen, omdat er blackface-sketches in voorkomen.