Volledig scherm
Jeroen Pauw in de studio van zijn talkshow. © BNN Vara

Jeroen Pauw stopt met talkshow op late avond

UpdateJeroen Pauw blijft bij de publieke omroep, maar keert volgend jaar niet terug met zijn late night-talkshow op NPO 1. Pauw wil zich concentreren op het maken van andere programma’s. Wel draait hij later in 2020 mee in de carrousel van wisselende presentatoren in de nieuwe talkshow op NPO 1, die Op1 gaat heten.

Hij presenteerde het discussieprogramma Pauw vijf jaar lang. De laatste drie jaar nam hij het tijdslot tussen 23.00 en 00.00 uur afwisselend met Eva Jinek - die onlangs overstapte naar RTL 4 - voor zijn rekening. ,,Ik ga in 2020 andere dingen doen, zonder tafel of met tafel maar dan niet in een studio. Andere gesprekken en reportages met iets meer lengte en diepte dan het ‘gesprek van de dag’ en de ‘waan van de week’”, laat Pauw weten op Instagram.

Op welke programma's Pauw zich wil concentreren, is nog niet bekend. Wel draait hij later in 2020 mee in de carrousel van wisselende presentatoren in de nieuwe talkshow op NPO 1, die Op1 zal gaan heten. Het programma zal vijf dagen per week, jaarrond, te zien zijn. Aan het hoofd van de discussietafel komen roulerende duo's te zitten. Met wie Pauw eens per week een duo zal vormen, wordt later duidelijk. 

Quote

Zo kunnen we alle talenten van de publieke omroep etaleren

Frans Klein, NPO

Er zijn nog gesprekken gaande met Nadia Moussaid en ook met Fidan Ekiz en Jort Kelder wordt nog gesproken. Gisteravond werd bekend dat onder andere Tijs van den Brink, Charles Groenhuijsen, Willemijn Veenhoven, Hugo Logtenberg en Sophie Hilbrand de nieuwe talkshowpresentatoren worden. Ook zijn er pilots bezig met andere presentatoren. In totaal worden er 21 duo’s getest. ,,Dat is meer uit kracht dan uit wanhoop geboren”, zegt NPO-baas Frans Klein. ,,Zo kunnen we alle talenten van de publieke omroep etaleren.”

Pauw zal overigens ook veel achter de schermen actief blijven: hij produceert namelijk met zijn bedrijf TV BV het nieuwe late nightprogramma en is zelf nauw betrokken bij het opzetten ervan.

Twijfel

Toen Eva Jinek besloot naar RTL 4 te verhuizen (waar ze vanaf begin volgend jaar afwisselend met Beau van Erven Dorens een talkshow presenteert), gaf Jeroen Pauw aan te twijfelen over stoppen. Een deel van zijn redactie maakte namelijk samen met Jinek (zijn voormalig protegé) de overstap naar de commerciële zender. Hij bedankt zijn redactie, die nog twee weken Pauw maakt, nog in zijn afscheidsbericht. ,,Het is een programma dat ik met zoveel liefde en plezier maak samen met een heerlijke ambitieuze redactie, in een vrolijke sfeer, mede dankzij al die goede gasten die elke dag weer de moeite nemen om aan te schuiven.”

Maar de reden dat de stekker uit Pauw wordt getrokken is vooral ingegeven door zijn wens iets anders te gaan doen. De 59-jarige presentator begon dertig jaar geleden op televisie als nieuwslezer bij het toen gloednieuwe RTL Nieuws, samen met Loretta Schrijver. Hij stapte in 2001 over naar de publieke omroep, waar hij onder meer Pauw in Panama, 5 Jaar Later en Nova presenteerde. Van 2006 tot en met 2014 domineerde hij samen met Paul Witteman de late avond met hun praatprogramma Pauw & Witteman op NPO 1. Na het vertrek van Witteman in 2014, besloot hij met zijn eigen talkshow verder te gaan.

Jeroen Pauw werd vandaag ook verkozen tot Omroepman van het Jaar: