‘Je laat je toch niet slaan door je partner? Kom op, dan ga je toch gewoon weg?’
Zij zegt podcastIn de wekelijkse podcast en column Zij zegt kijkt AD-columnist Debby Gerritsen vanuit een vrouwelijk perspectief naar het nieuws van de afgelopen week. Wat viel op? Hierover praat ze met een vast panel van vrouwelijke experts. Deze week gaat Debby in gesprek met schrijver, coach en ervaringsdeskundige Anita Wix over huiselijk geweld. ,,Pas toen ik mijn kind dreigde te verliezen, stapte ik uit mijn gewelddadige relatie.” Luister mee.
De schokkende bewakingsbeelden van de mishandeling van Jaimie Vaes door rapper Lil Kleine zette de schijnwerpers deze week op het onderwerp huiselijk geweld. Geweld achter de voordeur nam de afgelopen jaren explosief toe. Tegelijkertijd is het in Nederland schandalig slecht gesteld met de opvang van slachtoffers. Dat blijkt ook deze week uit de alarmerende berichten van overvolle opvangcentra voor slachtoffers van huiselijk geweld in Amsterdam. Er worden zelfs hotelbedden ingezet om de stroom op te vangen. Een schrijnende situatie.
Veilige opvang is cruciaal voor slachtoffers van huiselijk geweld. De overheid kijkt al jaren stelselmatig de andere kant op. Maar wij hebben er zelf ook een handje van. Want in Nederland heerst de cultuur dat wat er bij een ander achter de voordeur gebeurt een ‘privékwestie’ is, daar bemoei je je niet mee. En daar moeten we vanaf, zegt Anita Wix in de podcast Zij zegt. ,,Niet weglopen maar juist laten zien dat je er bent. Hoe oncomfortabel ook, reik slachtoffers van huiselijk geweld je hand. En hou vol!” Anita is spreker, schrijver, adviseur en ervaringsdeskundige op het gebied van huiselijk geweld. Ze maakte tien jaar lang verschillende ernstige vormen van huiselijk geweld mee. Sinds Anita haar gewelddadige relatie is ontvlucht, zet zij zich tomeloos in om slachtoffers te helpen en vooroordelen te bevechten: ,,‘Je laat je toch niet slaan? Kom op, dan ga je toch gewoon weg?’, dat is het ergste wat je kan zeggen.” Luister mee.
Stelling:
Eens/oneens? Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
-
PREMIUMColumn
Ook in de noodopvang worden vrouwen nog lastiggevallen
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Marcel & Gijs leveren op tweede dag 220.000 kijkers in: ‘Lekker in de marge’
De tweede aflevering van de nieuwe SBS6-talkshow Marcel & Gijs heeft minder kijkers getrokken. Naar Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman keken 391.000 mensen, 220.000 minder dan maandag. Dat meldt Stichting KijkOnderzoek. -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
PREMIUMAngela Kijkt TV
De hypocrisie van de ‘christelijke’ KRO-NCRV is met geen pen te beschrijven
KRO-NCRV pleit voor compassie en mededogen in de nieuwe dramaserie De droom van de jeugd. Hoe hypocriet, want dezelfde omroep laat de slachtoffers van Spoorloos lelijk in de kou staan, schrijft Angela de Jong.
-
Column
Lil Kleine deed zijn naam op alle fronten eer aan: klein, miezerig en laag
-
-
-
Quiz
Muse in Den Haag: hoeveel weet jij van de band?
Muse treedt op in Den Haag. Hoeveel weet jij van de band? -
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer