Volledig scherm
Chadwick Boseman in Black Panther © AP

Historische Oscarnominatie voor stripverfilming Black Panther

Welke film gaat eind februari de meeste Oscars winnen? Uit de nominaties die vanmiddag door de Academy of Motion Pictures Art and Science bekend zijn gemaakt zal het vermoedelijk een nek-aan-nek-race worden tussen Black Panther, The Favourite, Roma, Vice en Green Book. Roma en The Favourite hebben elk tien nominaties gekregen, de overige titels zitten daar vlak onder.

Historisch is de nominatie van Black Panther als Beste Film. Nooit eerder is een stripverfilming doorgedrongen tot de categorie Beste Film. Meestal werden deze producties afgescheept met de meer technische categorieën.

Opvallend was dat bijna alle getipte films met een zwart thema – Black Panther, BlacKkKlansman en If Beale Street could talk – veel nominaties in de wacht sleepten. Het verwijt dat de Oscarorganisatie films met een zwarte cast negeerde geldt in elk geval niet.

Zowel Black Panther als BlacKkKlansman staat op de lijst voor de Beste Film die dit jaar uit acht titels bestaat. De overige kandidaten zijn Bohemian Rhapsody, The Favourite, Green Book, Roma, A Star is Born en Vice bestaat.

Bij de Beste Acteurs gaat het om Christian Bale (Vice), Bradley Cooper (A Star is Born), Willem Dafoe (als Vincent van Gogh in At Eternity’s Gate), Viggo Mortensen (Green Book) en Rami Malek (Bohemian Rhapsody).

Als Beste Actrice werden genomineerd: Yalitza Aparicio (Roma), Glenn Close (The Wife), Olivia Colman (The Favourite), Lady Gaga (A Star Is Born) en Melissa McCarthy (Can You Ever Forgive Me?).

Poll

Welke film gaat er met een Oscar vandoor?

 • A Star is Born (16%)
 • Black Panther (9%)
 • Bohemian Rhapsody (50%)
 • BlacKkKlansman (2%)
 • Green Book (10%)
 • The Favourite (4%)
 • Roma (7%)
 • Vice (1%)
15856 stemmen
Volledig scherm
Bradley Cooper en Lady Gaga in A Star is Born. © AP
 1. ‘Een docente liet me een striptease uitvoeren voor de klas. Ik haatte het, maar deed het wel’
  PREMIUM
  Carine Crutzen

  ‘Een docente liet me een striptease uitvoeren voor de klas. Ik haatte het, maar deed het wel’

  Topactrice Carine Crutzen (58) kun je kennen als Beatrix in de film Majesteit. Ook speelde ze onder andere in De Daltons, Vuurzee en Oud Geld. Ze draagt een tragisch verhaal met zich mee: nadat haar ouders waren overleden en hun as was uitgestrooid over Limburgse beekjes, bleef ze letterlijk en figuurlijk verweesd achter. Ze besloot een autobiografische roman te schrijven. Het werd een pijnlijk eerlijk boek.