Grenzeloos harde Peter Pannekoek laat publiek lachen, maar maakt het ook stil
RecensieWaarom willen we al-tijd iets achterlaten? Iets doorgeven? Een voetafdruk? Peter Pannekoek, 36 jaar (‘Eigenlijk 34, waarom tellen we de coronajaren mee?’) vraagt het zich af in DNA, zijn derde, meest persoonlijke en minst actuele voorstelling.
Dat laatste is ook zijn opzet: deze show moet beklijven. Dat je ’m over een paar jaar nog eens kan opzetten op Netflix, Videoland of een andere streamingdienst. Grote kans dat je dan weer in de lach schiet, of anders gezegd: dat je in vele lachen schiet.
Veel beter dan een tv-registratie: dat Pannekoek de tournee over een jaar of vijf dunnetjes overdoet. Dan kunnen nóg meer belangstellenden - de kaartjes vliegen met orkaankracht de deur uit - live kijken en doet de voorstelling nóg meer recht, want voor DNA moet je eigenlijk écht in het theater zijn, de plek die Peter Pannekoek zo zeer heeft gemist in de coronajaren. Dat zie, hoor en voel je aan alles. De bevlogenheid spat er vanaf.
DNA is allereerst een eerbetoon aan het theater, waar Pannekoek als bezoeker ook graag naartoe gaat. Toneel, cabaret, dans, het is hem om het even. ,,Er zijn mensen die gevoelig zijn voor prikkels. Ik ben juist gevoelig voor te weinig prikkels”, vertelde hij eerder. In zijn eigen snelkookpan broeien talloze prikkels, die hij zijn toeschouwers offreert via traditioneel grenzeloos harde grappen. Ze kruiden de thema’s die we eigenlijk al een tijdje van hem kennen (daten, de verschillen tussen man en vrouw), maar ook leren kennen, zoals ouderschap, kinderloosheid en pedofilie.
Zijn betoog over dat laatste (‘Pedofilie is geen keuze’) is een curieuze, lijkt uit de lucht te vallen en krijgt bijna een serieuze toon. Pannekoek (‘Ik jaag tegenwoordig op pedojagers’) stelt dat we ‘idioot omgaan met pedofielen’. Als ze worden opgejaagd en geïsoleerd, gaan ze eerder de fout in, want ‘dan hebben ze niets te verliezen’. De zaal is er even stil van.
Het stukje leidt af van waar het werkelijk om gaat: onze nalatenschap. Wat laten we achter? Of juist niet. In het geval van Pannekoek: kinderen. Wie zelfkennis heeft, zegt hij, begint er niet aan. Ze ‘zijn goor’, ‘zitten de hele dag onder het snot’ en waarom staat op geboortekaartjes het gewicht van de baby? ,,Ik ben toch geen kannibaal?” In dit meest persoonlijke deel zet de cabaretier op hilarische wijze uiteen waarom hij ‘niet kinderloos’ is maar ‘bewust kindervrij’. ,,Ik heb nou nooit dat ik in de spiegel kijk: hier moet meer van zijn.”
Wat zijn nalatenschap dan wél is? Dat antwoord schuilt in magistraal mijmeren over theater en verbeelding, zien we aan het einde. Ook dáár is de zaal stil van. Maar laat Peter Pannekoek vooral nog een hele tijd blijven. Op een of andere streamingdienst, natuurlijk, dat mag, maar het liefst op het toneel.
Luister hieronder ook naar de AD Media Podcast of abonneer je via Spotify of iTunes. Vind alle onze podcasts op ad.nl/podcasts.
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van Show & Entertainment:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuw onderzoek: 8,1 miljoen radioluisteraars per dag in januari
De 87 radiozenders die zijn meegenomen in het nieuwe NMO Luisteronderzoek hebben samen in de eerste drie weken van het jaar gemiddeld 8,1 miljoen luisteraars per dag bereikt. Dit blijkt uit resultaten die woensdag voor het eerst gepubliceerd zijn door de initiatiefnemers achter deze nieuwe meetmethode. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
De slimste blik
Uniek moment in Slimste mens: deze man zorgt voor lachje bij Maarten van Rossem
Welke kandidaat sprong eruit? Wat was Maartens momentje en welke galerij bood de meeste gespreksstof? Een terugblik op de zesde week van De slimste mens. -
PREMIUMslimste mens
Martin ontmoet 'Heleen21' van wie hij altijd verloor in quiz-app: ‘Ze is 21 of komt uit 1921'
In het Slimste mens-klassement mag dichter Martin Rombouts glorieus bovenaan prijken, maar tijdens zijn voorbereiding werd hij in de quiz-app herhaaldelijk ingemaakt door ene ‘Heleen21’. Wie o wie was toch deze vrouw? Deze site was bij hun eerste ontmoeting.
-
Titanic-regisseur James Cameron heeft eindelijk antwoord op dé vraag: had Jack kunnen overleven?
Had ze niet een kleín beetje kunnen opschuiven, die Rose (gespeeld door Kate Winslet) op haar houten deur waarmee ze naast de zinkende Titanic dobberde? Dan had Jack (Leonardo DiCaprio) het misschien ook overleefd. Regisseur James Cameron was dé vraag die hij steeds maar weer kreeg zo zat dat hij het wetenschappelijk liet onderzoeken. En daar zijn nu beelden van. -
-
-
Britse artiest Gary Glitter vervroegd op vrije voeten
De Britse artiest Gary Glitter is vervroegd vrijgelaten, meldt The Independent. De 78-jarige zanger, die was veroordeeld voor seksueel misbruik, heeft vrijdag na acht jaar de gevangenis in het Engelse Portland verlaten. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.