Regisseur Roman Polanski.
Volledig scherm
Regisseur Roman Polanski. © AFP

Française beschuldigt Roman Polanski van misbruik

Een Française beschuldigt de Pools-Franse regisseur Roman Polanski (86) ervan haar in 1975 in Zwitserland te hebben verkracht toen ze 18 jaar was. Dat zegt ze in een getuigenis in Le Parisien, enkele dagen voor de nieuwe film van Polanski verschijnt.

Valentine Monnier, een voormalig model, heeft nooit een klacht ingediend tegen de regisseur, maar wil haar verhaal nu wel publiek maken, enkele dagen voordat J’accuse, de nieuwe film van Polanski, verschijnt in Frankrijk. De film gaat over de zaak van de ten onrechte voor verraad veroordeelde Joodse legerofficier Alfred Dreyfus.

De feiten vonden volgens Monnier plaats in de chalet van de regisseur in het Zwitserse Gstaad. De vrouw zegt dat Polanski extreem gewelddadig was.
De advocaat van de cineast, Hervé Temime, stelt in Le Parisien dat Polanski ,,elke beschuldiging van geweld betwist’’. Bovendien zijn de feiten in die 45 jaar nooit aan de politie voorgelegd.

Polanski werd in 1977 al aangeklaagd voor de aanranding van een dertienjarig meisje in de VS. Hij pleitte schuldig, maar vluchtte naar Europa nog voor een vonnis kon worden uitgesproken. Sindsdien woonde en leefde hij in Frankrijk, Zwitserland en Polen en weigert hij naar de VS terug te keren. Op 3 mei vorig jaar besloot de Oscar Academy om de Pools-Franse regisseur na veertig jaar lidmaatschap uit te sluiten. Polanski won in 2003 een Oscar, als de regisseur van de film The Pianist.

Eerdere ontkenning

Eind augustus reageerde Polanski in een schriftelijke verklaring, ter gelegenheid van de wereldpremière van J’accuse op het Filmfestival van Venetië, op andere beschuldigingen die regelmatig aan zijn adres worden gedaan. Zo ontkende hij in duidelijke bewoordingen de aantijgingen van een aantal andere vrouwen die beweerden dat hij hen in hun tienerjaren heeft misbruikt. ,,Het is volkomen absurd. Ik ken die vrouwen niet eens.” In zijn toelichting meent Polanski dat veel mensen een verkeerd beeld van hem hebben. ,,De meeste mensen die mij veroordelen kennen mij niet en weten ook niets over de zaak waarvoor ik veroordeeld ben.”