Edwin Evers
Volledig scherm
Edwin Evers © ANP

‘Evers, kom zo snel mogelijk terug. We hebben je hard nodig’

radioringTijdens het jaarlijkse Gouden RadioRing Gala werd vanavond uitgebreid stilgestaan bij het 100-jarig jubileum en de toekomst van het medium. Maar het was toch vooral de avond van Edwin Evers, die bij het winnen van de hoofdprijs aangaf de studio best een beetje te missen, maar eigenlijk vooral te genieten van het nietsdoen.

Ook radio-icoon Frits Spits wist dat alle lovende woorden voor Edwin Evers de vakman wel zo’n beetje zijn uitgesproken de afgelopen maanden. Hij gooide het tijdens een verrassingsspeech richting de onlangs bij Radio 538 vertrokken koning der dj’s over een net wat andere boeg en roemde Evers’ maatschappelijke betrokkenheid.

,,Je was als een goede vriend die we 100 procent konden vertrouwen’’, aldus Spits. ,,Het was alsof we jarenlang bij je aan de ontbijttafel zaten. Je gaf ons, de luisteraar, altijd meer ruimte dan jezelf. En dit meen ik echt: je maakte de wereld elke dag een beetje mooier. Kom zo gauw mogelijk terug, want we hebben je hard nodig.’’

En dit was nog voordat Evers hoorde dat hij de Gouden RadioRing 2019 – volgens bronnen achter de schermen met overdaad aan stemmen van het publiek – had gewonnen. Zijn speech na een staande ovatie was, hoe kan het ook anders na zoveel terugblikken op decennialang radio maken in de vroege ochtend, kort. ,,Ja, het nieuwe levensritme bevalt goed. En of ik de radio mis? Als ik zo rondloop hier: best een beetje. Maar ik ga eerst nog wel even genieten.’’

Lees door onder de foto.

Bram Krikke met zijn prijs voor Aanstormend Talent en de Zilveren RadioSter Man
Volledig scherm
Bram Krikke met zijn prijs voor Aanstormend Talent en de Zilveren RadioSter Man © ANP

Mooie vriendin

Kort hiervoor leek het er nog even op dat Edwin Evers wel eens zou kunnen verliezen. De Zilveren Radioster Man ging geheel onverwacht naar Bram Krikke van de zender SLAM!, een dj met een reusachtige online-fanbase. Krikke werd donderdagavond ook al uitgeroepen tot aanstormend talent. Op het podium werd duidelijk waarom de eigenzinnige presentator van Club Ondersteboven zo populair is onder jongeren: hij bedankte onder andere zijn ‘mooie en ontzettend geile’ vriendin.

Marieke Elsinga, winnares van de Zilveren Radioster Vrouw voor haar ochtendshow op Qmusic (met Mattie Valk) was ook niet bang voor een gevatte oneliner. ,,Er is natuurlijk maar één man die ik hier écht voor moet bedanken… en dat is Wietze de Jager!’’ Voor bij wie geen belletje gaat rinkelen, dat was Elsinga’s voorganger die met veel bombarie zijn collega Mattie en het radiostation verliet.

Tijdens het Gouden RadioRing Gala (ooit een wat trieste bedoeling op een zolderruimte van Carré en inmiddels een bonkende lasershow in het Hilversumse Theater Gooiland), werd verder veel teruggeblikt op de geschiedenis van het 100-jarige medium. Zo won Willem van Kooten alias Joost den Draaier – de grondlegger van de hitradio – de Marconi Oeuvre Award.

Lees door onder de foto.

Marieke Elsinga en Mattie Valk
Volledig scherm
Marieke Elsinga en Mattie Valk © ANP

Toekomst

Ook werd stilgestaan bij de toekomst van de radio. NOS-presentatrice Simone Weimans riep met verbazing te hebben geluisterd naar een collega op NPO Radio 1 die had geroepen dat het medium ‘het Sparta van medialand’ is. Een vriendelijke middenmoter dus, met maar weinig invloed.

Radio is juist springlevend, klonk het telkens opnieuw: ,,zie alle online-initiatieven en wildgroei aan podcasts’’. Waar of niet, veel aanwezigen zullen na vanavond meer willen horen van die heerlijk bijdehante dj Bram Krikke (pas 24 jaar). In dat opzicht was hij beslist ook de morele winnaar van de avond.

Kijk hier hoe Wilfred Genee met lege handen achter bleef: