Volledig scherm
PREMIUM
Dit juwelenkistje van Catharina de Grote is vanaf zaterdag te zien in Amsterdam © Hermitage Amsterdam

Dit juwelenkistje van Catharina de Grote is nu met eigen ogen te zien

De laatste twee eeuwen van de Russische tsaren leverden een onvoorstelbare schat op, waarvan een deel vanaf zaterdag in ons land te zien is. Honderden juwelen van de Romanovs schitteren in de Hermitage Amsterdam. Met als een van de topstukken het juwelenkistje van Catharina de Grote.

Wat zien we?

Zo’n driehonderd kostbaarheden die de Romanov-tsaren vergaarden in vooral de achttiende en negentiende eeuw. Van sieraden, snuifdozen, kostuums en portretten tot Het Bloemenboeket van edelstenen, een prachtige broche met bijna duizend briljanten en diamanten van tsarina Elizabeth, Catharina’ s schoonmoeder. Juwelen! is de laatste van de twee jubileumtentoonstellingen in de Hermitage Amsterdam, die dit jaar tien jaar bestaat.

  1. Onbegrip over DWDD-betoog over ouderwets en te weinig divers Friends

    Onbegrip over DWDD-be­toog over ouderwets en te weinig divers Friends

    Komende week is het precies 25 jaar geleden dat de legendarische serie Friends begon; reden genoeg voor De Wereld Draait Door om aandacht te besteden aan de reeks. Adra Kaya van Yung DWDD ging langs bij mediawetenschapper Dan Hassler-Forest van de Universiteit Utrecht en die stelde dat Friends in 2019 niet meer kan. Op sociale media heerst veel onbegrip over zijn betoog: ‘Heeft deze vent überhaupt ooit Friends gekeken?’