Nikita Pearl Waligwa in Queen of Katwe
Volledig scherm
Nikita Pearl Waligwa in Queen of Katwe © Disney

Disney-actrice (15) overleden aan hersentumor

De Oegandese actrice Nikita Pearl Waligwa is op 15-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersentumor, zo berichten diverse Oegandese media. Waligwa was te zien in de Disney-film Queen of Katwe, waarin ze de rol van Gloria vertolkte.

De jonge actrice kreeg in 2016 te horen dat ze een hersentumor had. De Disney-ster werd een jaar later schoon verklaard, maar dat bleek van korte duur. In 2018 kreeg Waligwa namelijk weer te horen dat ze een tumor had. Queen of Katwe-Regisseur Mira Nair zou naar verluidt een oproep hebben gedaan om Waligwa’s behandeling in India te financieren, omdat dokters in Oeganda niet over de nodige apparatuur beschikten.

Volgens diverse media is de actrice gisteren overleden in een ziekenhuis in Kampala. Fans reageren verslagen op het nieuws. Ook de school waar Waligwa studeerde laat van zich horen. ‘Je was een schat voor zoveel mensen. Rust in vrede.’

Queen of Katwe is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een schaakwonder uit een Oegandese sloppenwijk.

  1. Dit is waarom we zo gefascineerd zijn door BN’ers
    PREMIUM
    Column

    Dit is waarom we zo gefasci­neerd zijn door BN’ers

    Er zijn weinig subgroepen met wie we zo’n haat-liefdeverhouding hebben als met Bekende Nederlanders, kortweg BN’ers. We zetten ze op een voetstuk, aanbidden ze, zijn jaloers op hun goedbetaalde, glamoureuze leventjes in de spotlights en dichten ze bovenmenselijke eigenschappen toe. Maar oh wee als ze een faux pas begaan. Dan vallen ze hard, heel hard en is de toorn en het leedvermaak navenant. Humberto, Marco, Bridget – ze kunnen er allemaal over meepraten.