Volledig scherm
Charles Aznavour © AP

De vijf grootste hits van Charles Aznavour

1924-2018Het overlijden van de Franse zanger, liedjesschrijver en acteur Charles Aznavour (94) hakt er wereldwijd in. Aznavour wordt beschouwd als een van de grootste chansonniers. Wij zetten vijf van zijn grootste hits op een rij.

She
She , één van Aznavours grootste hits, kwam in 1974 uit. Hoewel de chansonnier over het algemeen in het Frans zong, maakte hij een uitzondering voor dit lied. Het nummer werd gebruikt bij de televisieserie Seven faces of a woman. Elvis Costello coverde She in 1999. In 2006 bracht Laura Pausini haar eigen versie van het nummer uit.

La Bohème
Aznavour scoorde een internationale hit met La Bohème, dat plek 1 in de Franse hitparade wist te bereiken. Het nummer zou in eerste instantie gezongen worden door George Guétary, maar daar stak Aznavour een stokje voor. Het lied is in meerdere talen uitgebracht, waaronder het Spaans, Italiaans en Portugees. 

The Old Fashioned Way
Sommige zullen The Old Fashioned Way herkennen, omdat het een vertaling is van Les Plaisirs Démodés. Het origineel kwam in 1972 uit en kon rekenen op veel covers. Onder meer Frank Sinatra, Petula Clark en Shirley Bassey brachten hun eigen versie van het nummer. 

La Mamma
De door Matthijs van Nieuwkerk bejubelde Armeniër zingt in dit lied over zijn Italiaanse familie rond het sterfbed van hun moeder. Het nummer kwam in 1964 uit en er werden meer dan een miljoen platen van verkocht. De Nederlandse versie, gezongen door Corry Brokken, werd later ook een hit. Zelfs Ray Charles heeft La Mamma vertolkt.

Une Enfant
Dit lied werd in de jaren vijftig geschreven door Robert Chauvigny en Charles Aznavour. Die laatste schreef toen muziek en teksten voor Edith Piaf, op wie hij naar eigen zeggen verliefd was. Volgens Aznavour kwam zijn muzikale carrière langzaam op gang door Piaf. Ook dit nummer werd vertolkt door vele artiesten, waaronder Boudewijn de Groot en Gordon.

  1. Empire-acteur Jussie Smollett na ‘verzonnen aanval’ op borgtocht vrij en terug op de set
    UPDATE

    Empire-ac­teur Jussie Smollett na ‘verzonnen aanval’ op borgtocht vrij en terug op de set

    Onder massale belangstelling van de pers is de Amerikaanse acteur Jussie Smollett, die donderdag werd opgepakt nadat hij was aangeklaagd voor het doen van een valse aangifte, later op de dag weer op vrije voeten gekomen. De rechter in Chicago besloot dat hij op borgtocht mocht worden vrijgelaten. De borgsom bedraagt 100.000 dollar (ruim 88.000 euro), melden Amerikaanse media. Smollett moet ook zijn paspoort inleveren.