De Nachtwacht staat na een kleine ingreep weer overeind
De Nachtwacht van Rembrandt staat weer overeind. Vanaf nu kunnen bezoekers van het Rijksmuseum in Amsterdam de voorkant weer zien, nadat het kroonjuweel van de kunsttempel twee maanden op zijn buik had gelegen om onder meer de bollingen in het schilderij weg te werken.
Dat moest dringend gebeuren, omdat bollingen de verf kunnen doen barsten. Ze werden verholpen door er gewichtjes op te zetten. Met een nieuw systeem moeten nieuwe bollingen worden voorkomen.
Het schilderij is van het oude houten frame afgehaald, waarvoor ruim vijfhonderd spijkertjes moesten worden verwijderd. Er is een aluminium frame voor in de plaats gekomen. Het steundoek dat in 1975 op het originele doek van Rembrandt werd aangebracht, is groter dan het schilderij zelf. In dat steundoek is nu een zoom genaaid en door die zoom loopt een roestvrij stalen dunne staaf. Deze zit met veren vast aan het aluminium frame. Aan de hand van die veren kan continu worden gemeten of er werking in het schilderij zit. Die veertjes kunnen dan zo worden afgesteld, dat het kunstwerk weer gestabiliseerd wordt.
Zwaarder
Er is voor een aluminium frame gekozen, omdat dat niet krimpt of uitzet, zoals een houten frame wel doet. Het hele gevaarte is ook tientallen kilo’s lichter geworden, want hout is veel zwaarder. Het houten frame was dik 100 kilo, het aluminium exemplaar slechts 64.
De directie van het Rijksmuseum moet nu beslissen of de operatie om de Nachtwacht in volle glorie voor toekomstige generaties te behouden hierbij blijft, of dat bijvoorbeeld de vernislaag ook moet worden vervangen. Dat heeft voor- en nadelen. Voordeel is dat het wereldberoemde kunstwerk van onze grootste meester voor heel lange tijd in optimale toestand zal blijven.
Nadelen zijn dat het schilderij lange tijd weer niet goed te zien zal zijn en dat de ingreep toch ook (kleine) risico’s met zich meebrengt. Het besluit zal over ongeveer twee maanden vallen. Tot dan is de Nachtwacht in ieder geval weer door iedereen te bewonderen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Roger Waters verbijsterd om onderzoek Duitse politie: 'Concert is statement tegen fascisme’
-
Gouden Palm-winnaar deze winter in Nederlandse bioscopen
De Franse film Anatomy Of A Fall zal in de winter in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. Dat meldt distributeur Paradiso Films maandag. Het ingenieuze rechtbankdrama won zaterdag de Gouden Palm, de belangrijkste prijs op het Festival van Cannes. -
Politie heeft vijf verdachten in beeld voor bedreigen van schrijver Pim Lammers
De politie heeft vijf verdachten in beeld voor het bedreigen en beledigen van schrijver Pim Lammers. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Robbie Williams: ‘Zonder drugs ongemakkelijk in sociale situaties’
Robbie Williams noemt het ‘pijnlijk’ dat hij ontdekte hoe ongemakkelijk hij zich voelde in sociale situaties nadat hij was gestopt met het gebruik van alcohol en drugs. Dat schrijft de 49-jarige zanger in een lang bericht op Instagram.
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
-
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUM
Koffietijd eindigt met een lach en een traan: ‘Dankjewel voor al die mooie jaren’
Het had één groot tranendal kunnen worden, maar dat werd het niet. Integendeel. De laatste aflevering van het iconische Koffietijd, dat na 13 jaar en 2780 afleveringen vrijdagochtend aan een eind is gekomen, werd vooral feestelijk, met veel confetti en muziek. ,,Als wij alleen maar zitten te snotteren wordt het zo sneu.” Een blik achter de schermen.