Volledig scherm
PREMIUM
Kiss speelt in Ahoy Rotterdam. © Marcel Wagenaar

De laatste keer KISS in Nederland: ‘Oud, vertrouwd met een overdosis xtc’

In Ziggo Dome kunnen fans van KISS de band vanavond nog één aan het werk zien. Na de End Of The Road World Tour gaat de make-up definitief af, hoewel… ‘Er is niets lucratiever dan een afscheidstournee.’

Begin jaren zeventig van de vorige eeuw, in de zaal in de buurt van New York. KISS is net opgericht, de band is nog onbekend en staat in het voorprogramma van de Golden Earring. Cesar Zuiderwijk ziet ‘die gasten’ nóg binnen komen. Of nou ja, niet helemaal eigenlijk.

,,Ze werden met jassen over hun koppen de kleedkamer in gebonjourd. Het was een en al geheimzinnigheid”, diept de drummer op. ,,Niemand mocht hun gezichten zien. Twee uur lang werden ze opgemaakt, daarna kwamen ze naar buiten als KISS.”

Het is het begin van een ongekende opmars. KISS groeit uit tot een internationale rocksensatie. Vier muzikanten in kekke kostuums met bonte gezichtsbeschilderingen die hardrock leveren van de gestampte pot, een show opvoeren met (nep)bloedvergieten, vuurspugen, explosies en rondvliegende bandleden. Meer dan 100 miljoen platen verkoopt de band die in 1973 wordt opgericht door leadzanger en gitarist Paul Stanley en basgitarist Gene Simmons. Zij zijn er annu nu nog steeds bij, nog even dan, want KISS is (opnieuw) aan zijn afscheidstournee bezig. Na de End Of The Road World Tour, die drie jaar zal duren, gaat het masker af.

 1. Beau krijgt geen toestemming voor AZC Inside: ‘Belachelijk’

  Beau krijgt geen toestem­ming voor AZC Inside: ‘Belache­lijk’

  Beau van Erven Dorens (48) keert morgenavond terug met een nieuwe maatschappelijk geëngageerd programma, De Sleutel bij RTL4. Daarin volgt hij vijf daklozen, verdeeld over heel Nederland. ,,Dat gaat nog altijd verder dan televisie maken. Hier kun je met enige hulp al zó veel bereiken. Vergis je niet, het daklozenprobleem in Nederland wordt alleen maar groter”, aldus de presentator die elke avond te zien is met zijn talkshow Beau.
 2. Visuele krachttoer trekt onbegrijpelijk script Bowie-musical recht
  PREMIUM

  Visuele krachttoer trekt onbegrijpe­lijk script Bo­wie-musical recht

  Natuurlijk, de geest van David Bowie zweeft door de zaal. Daarvoor is de grote portretfoto die na de slotscène van Lazarus wordt getoond, niet nodig. De musical eindigt met zijn meest iconische lied Heroes en begint met de song waarin hij – toentertijd nog door vrijwel niemand begrepen – zijn naderende afscheid van de aarde aankondigt. Het is het titelnummer van de voorstelling met als opening de kippenvelregel: Look up here, I’m in heaven.