Cornald Maas
Volledig scherm
Cornald Maas © ANP

Cornald Maas gaat documentaire Songfestival maken

Journalist en tv-maker Cornald Maas (57) werkt aan een documentaire over de Nederlandse Songfestivalzege van afgelopen jaar. Met als werktitel De weg naar de winst werpt Maas, tv-commentator van het festival, zijn blik op de manier waarop de eerste Nederlandse Eurovisie-overwinning in 44 jaar tot stand kwam.

,,Ik probeer te beantwoorden hoe het lukte dat we na jaren waarin niemand in Nederland meer in het festival leek te geloven toch steeds dichterbij de winst kwamen en hem uiteindelijk pakten met Duncan Laurence. Ik schets de donkere dagen waarin we begin deze eeuw belandden, maar ook de omslag die in 2013 werd ingezet door Anouk.’’

Maas, die ook lid is van de Nederlandse selectiecommissie en intensief betrokken was bij de keuze voor Laurence, interviewt daartoe onder anderen Ilse DeLange, Duncan Laurence en Ruth Jacott.

Quote

Naar die finales keken vervolgens minder mensen dan naar Eigen Huis & Tuin.

De laatste werd in 1993, de eerste keer dat Maas werkzaam was op het festival, zesde met het lied Vrede. ,,Eigenlijk was zij de eerste die het aanpakte zoals de laatste jaren de standaard werd: heel doelgericht en met een eigen team. Toch werd het daarna, op Edsilia Rombley in 1998 na, steeds hangen en wurgen voor Nederland. Een jaar of acht, negen geleden waren we zelfs de grootste sukkel van de klas geworden. Acht jaar op rij haalde Nederland de eindstrijd niet. Naar die finales keken vervolgens minder mensen dan naar Eigen Huis & Tuin. Maar alles is omgedraaid. We zijn in zekere zin zelfs een gidsland geworden. Die transformatie wil ik op mijn eigen manier belichten.’’

De documentaire wordt uitgezonden door omroep AVROTROS uitgezonden op NPO1. Het is de bedoeling dat dat gebeurt op woensdagavond 13 mei 2020, de dag tussen de eerste en tweede halve finale van het Songfestival in de Rotterdamse Ahoy.