Volledig scherm
© AFP

Conchita Wurst in jury botenparade Pride

Songfestivalwinnares Conchita Wurst, actrice Romana Vrede, zanger Jeangu Macrooy en cabaretier Richard Groenendijk vormen dit jaar onder leiding van presentator Cornald Maas de jury van de botenparade van Pride Amsterdam. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt.

Cornald is tevreden over de juryleden. ,,Het is weer een prachtjury geworden", aldus de voorzitter. ,,Stuk voor stuk prominenten die zeer uitgesproken en betrokken zijn. Ik vind het geweldig dat Conchita, de Oostenrijkse artiest die in 2014 het Eurovisie Songfestival won, aanwezig zal zijn. Maar dat geldt ook voor actrice en theatermaakster Romana, zanger en songwriter Jeangu en cabaretier en presentator Richard. Hij is goed bekend met de botenparade, hij was immers eerder medepresentator van de botenparade-uitzendingen van AVROTROS.’’

Het thema van Pride Amsterdam is dit jaar ‘Remember the past, create the future’. ,,We herdenken de Stonewall-rellen, die 50 jaar geleden in New York uitbraken en die een scheidslijn vormen in de geschiedenis van de LHBT-beweging’’, zegt Maas. ,,Een jaar later, in 1970, werd in New York de eerste Pride Parade ter wereld gehouden. We hopen dat het thema van Pride Amsterdam dit jaar op een originele manier op de boten te zien zal zijn.’’

De Botenparade op 3 augustus is het hoogtepunt van Pride Amsterdam, die van 27 juli tot en met 4 augustus plaatsvindt. Met het festival wordt blijvend aandacht gevraagd voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkwaardigheid van LHBTI's in het bijzonder.

  1. Warm onthaal voor koningspaar in snikheet India
    Video

    Warm onthaal voor konings­paar in snikheet India

    Koning Willem-Alexander heeft het nieuwe regeringstoestel vandaag zelf naar India gevlogen voor zijn vijfdaagse staatsbezoek, dat morgen begint. De vorst zette de Boeing 737 vanavond zelf aan de grond op het militaire gedeelte van het vliegveld van New Delhi. Na het taxiën was duidelijk zichtbaar dat de koning de cockpit verliet en zich in de cabine bij koningin Máxima voegde. Onderaan de vliegtuigtrap kreeg het paar bloemen op de rode loper en was er een korte Indiase trommel- en dansceremonie.