Carice van Houten.
Volledig scherm
Carice van Houten. © EPA

Carice van Houten grijpt naast Emmy Award: ‘Maar ik had wel het beste haar’

UpdateHet is de Nederlandse actrice Carice van Houten (43) niet gelukt haar Emmy-nominatie voor beste gastactrice in een dramaserie te verzilveren. Van Houten zag de prijs naar de Amerikaanse Cherry Jones gaan voor haar rol als Holly Osborne in de serie The Handmaid's Tale

Jones werd in 2018 ook al genomineerd voor deze gastrol, maar won de prijs toen niet. Dit jaar was het wel raak. Naast Van Houten (Game Of Thrones) versloeg Jones in deze categorie Laverne Cox (Orange is the New Black), Jessica Lange (American Horror Story: Apocalypse), Phylicia Rashad (This Is Us) en Cicely Tyson (How To Get Away With Murder). In 2009 won Jones haar eerste Emmy als beste ondersteunende actrice in de serie 24. Ook sleepte ze meerdere Tony Awards in de wacht gedurende haar loopbaan.

En hoewel ze niet met een beeldje naar huis ging, kijkt Van Houten tevreden terug op de avond, waarop ze wel een prijs mocht uitreiken aan een collega. ,,You win some, you loose some. Ik had het beste haar en de beste jurk”, aldus Carice. ,,Ik struikelde niet en ik gaf ook niet over op het podium”, voegde ze daar aan toe. ,,Win win.” 

Domineren

Het was voor de actrice haar eerste Emmy-nominatie. Dat ze kans maakte op de prestigieuze prijs, heeft ze volledig aan zichzelf te danken: niet HBO, de zender die Game of Thrones uitzond, heeft Carice aangemeld, maar zij zelf. Acteurs meldden zichzelf wel vaker voor een Emmy-nominatie, maar dat die acteurs dan ook daadwerkelijk genomineerd worden, gebeurt zelden.

Overigens domineerde Games of Thrones gisteravond verder wel bij de uitreiking van een deel van de Emmy’s - volgende week zondag worden prijzen in de belangrijkste categorieën uitgereikt. De fantasyserie harkte dit weekend al 10 prijzen binnen, vooral in technische en creatieve categorieën. In totaal is Game of Thrones voor 32 beeldjes genomineerd. 

Carice van Houten bij de uitreiking gisteravond van een deel van de Emmy's .
Volledig scherm
Carice van Houten bij de uitreiking gisteravond van een deel van de Emmy's . © Richard Shotwell/Invision/AP