Blinded by The Light, met de zegen van Bruce Springsteen

Net als haar filmhit van 17 jaar geleden, Bend it like Beckham, stelt regisseur Gurinder Chadha in haar nieuwe film Blinded by The Light een Indiase tiener voor die zijn passie volgt, ondanks tegenwerking van de ouders. ,,Zonder de steun van Bruce Springsteen had ik deze film niet gemaakt.’’

‘Geen drugs nodig’

De titel Blinded by The Light verwijst rechtstreeks naar een nummer van Bruce Springsteen dat zijn bekendheid dankt aan de uitvoering van een andere artiest. Blinded by the Light is goed beschouwd het eerste liedje dat Springsteen op de plaat zette; het is het openingsnummer van zijn debuutalbum Greetings from Asbury Park N.J. Drie jaar later nam Manfred Mann het op, hij scoorde er een wereldhit mee. Aan de tekst van het lied valt nauwelijks een touw vast te knopen. ,,Dit is precies waarom ik nooit drugs heb hoeven gebruiken’’, grapte Springsteen over zijn eigen taalkundige vondsten.

Al als twintiger was regisseur Gurinder Chadha (58) een fan van Bruce Springsteen, alias The Boss. ,,Zijn teksten en muziek hadden meer diepgang en betekenis dan de andere hits waarmee ik destijds werd geconfronteerd op de radio’’, zegt de Indiaas-Engelse filmmaakster in Londen als zij praat over haar sociale filmkomedie Blinded by The Light die tot de nok toe gevuld is met songs van Springsteen, vooral uit de jaren 80.

Haar bewondering voor het oeuvre van de Amerikaanse zanger speelde een doorslaggevende rol toen zij het boek Greetings from Bury Park: Race, Religion and Rock N’ Roll van schrijver Safraz Manzoor in handen kreeg. In deze autobiografische roman schetst Manzoor de invloed die de muziek van Springsteen had op zijn jeugd in het weinig opwindende Luton, tijdens bewind van Margaret Thatcher, het opkomend racisme van het gewelddadige National Front en onder toeziend oog van zijn tirannieke vader die onder geen beding wilde dat zijn zoon zijn artistieke aspiraties volgde.

Het verhaal heeft veel overeenkomsten met de zeventien jaar oude filmhit van Chadha, Bend it like Beckham, waarin een Indiaas meisje tot afgrijzen van haar ouders voetbalprof wil worden.