AD Publieksprijs voor Anastasia, Lazarus grote winnaar bij vakjury

Musical AwardsDavid Bowie gaf nooit een concert in de Rai, maar vanavond stond de overleden zanger postuum eindelijk centraal in het Amsterdamse evenementengebouw. Lazarus, de musical met door Bowie geschreven liedjes, werd met vier prijzen de grote winnaar van het gala van de Musical Awards. Anastasia ging ervandoor met de AD Publieksprijs.

Lazarus mag als musical geen allemansvriend zijn als Mamma Mia! of The Lion King, toch had de voorstelling ieders aandacht. In de zaal vol heren in smoking en dames in galajurken sleepte Lazarus vier prijzen in de wacht, voor beste grote musical, beste mannelijke hoofdrol, beste regie en beste vormgeving.

Pieter Embrechts, die de hoofdrol in Lazarus vanaf dit jaar gaat delen met William Spaaij, kreeg de prijs voor de beste man. De Belg deed in Nederland al bekendheid op met rollen in Smeris, de Familie Kruys en de film Instinct, al bewaart Embrechts niet alleen warme herinneringen aan het regiedebuut van Halina Reijn. Tijdens de opname van een scene scheurde hij bij een ongeval bijna alle banden in zijn linkerknie. Tijdens de revalidatie werd hij tot overmaat van ramp ook nog aangereden door een auto, waarbij hij zijn andere been beschadigde en een hersenschudding opliep. ,,In 2018 heb ik mijn portie wel gehad’’, aldus Embrechts, die sinds oktober van afgelopen jaar in het DeLaMar-theater de rol van Valentine vertolkt.

Op het podium reageert hij gevat op zijn prijs. Hij haalde een boodschappenlijstje tevoorschijn waarop tien flessen champagne stonden. ,,Mocht ik deze prijs winnen, waren deze voor de fantastische makers van deze musical’’, riep hij.

Volledig scherm
Anastasia wint. © AVROTROS

AD Publieksprijs

De AD Publieksprijs ging naar Anastasia. Die musical kreeg meer stemmen dan Soldaat van Oranje en Kinky Boots. Albert Verlinde reageerde uitzinnig op het podium. Hij is de grote man achter Lazarus en Anastasia en stelde dan ook: ,,Mijn ene kindje had al gewonnen en nu wint mijn andere ook.” Dat betekent ook dat Stage Entertainment er met zeven prijzen vandoor gaat op het Musical Awards Gala. Gerrie van der Klei werd namelijk ook nog onderscheiden voor haar bijrol in Anastasia en de musical kreeg de prijs voor beste choreografie.

De musical award voor de beste vrouwelijke hoofdrol was voor Renée van Wegberg. De Limburgse (35) maakte bij de jury meer indruk dan haar eveneens genomineerde collega’s Eva van der Gucht (’t Schaep met de 5 pooten) en Tessa Sunniva van Tol (Anastasia). Van Wegberg speelde de rol van Alison in de musical Fun Home, over een verknipt gezin dat een uitvaartcentrum (funeral home) runt. De musical was in de zomer slechts twee weken te zien, maar veroverde desondanks ook de prijs voor beste kleine musical en die voor aanstormend talent (Dominique de Bont).

Op de traditioneel door Frits Sissing gepresenteerde gala-avond kwam de jury met een verrassing voor Soldaat voor Oranje. De musical die zijn tiende jaar ingaat, werd onderscheiden met een eenmalige prijs, de Musical Award voor Unieke Prestatie. De publieksfavoriet trekt nog altijd volle zalen en gaat bovendien ook draaien in Engeland.

Volledig scherm
Pieter Embrechts met zijn award tijdens de uitreiking van het Musical Awards Gala 2020 in het RAI Theater. © ANP

Lees alles nog eens terug in het liveblog hieronder.