Achter het leven van een dj schuilt méér dan luxe: ‘De realiteit is anders’

Serie: BondigHet is voor velen een droom: als dj elke dag in een andere stad draaien, reizen met privéjets en overnachten in peperdure hotels. Maar niet alles is zo mooi als het lijkt. Dat weet het succesvolle Nederlandse dj-duo Sunnery James en Ryan Marciano als geen ander. ,,De realiteit is dat je aankomt, je bent kapot, je wil slapen. Je gaat naar de club en de volgende ochtend heb je geen tijd om te genieten van je hotel of jacuzzi”, vertellen de heren in een nieuwe reeks van Bondig.

Dat Sunnery en Ryan zo succesvol zouden worden, dat zagen ze in de verste verte niet aankomen. Hoe hun carrière van de grond kwam? Nou, heel onschuldig. ,,Iemand vroeg ons te draaien en die wilde betalen. Toen dacht ik: wat? Ga je mij hiervoor betalen?”, blikt Ryan Marciano terug op dat bewuste moment. Sunnery vult hem aan: ,,Binnen no time hadden we 20 boekingen in de maand en moesten we het serieus gaan aanpakken. We hebben een agency benaderd en toen nam onze carrière echt een vlucht.” 

En óf hun carrière een vlucht nam. De twee heren draaien inmiddels op de grootste festivals ter wereld. Denk aan het Belgische Tomorrowland, Ultra Musical Festival in Miami en het Amsterdam Musical Festival. Ook draaien de mannen regelmatig op party-eiland Ibiza en zijn ze geregeld te horen op Nederlandse feesten. Maar ondanks de hoeveelheid plezier en voldoening die de vrienden uit hun werk halen, heeft de roem ook een keerzijde.

Dat heeft vooral te maken met het beeld dat de buitenwereld van het leven als dj heeft. ,,Het cliché dat mensen hebben is van: oké, dure hotels, wat hebben ze te klagen? Kijk dat leven van ze.” Ja, natuurlijk, de heren laten hun fans op sociale media de mooie kant van hun werk zien, maar er schuilt wel meer achter dan dat. ,,De realiteit is dat je aankomt, je bent kapot en je wil slapen. Gaat naar de club. En de volgende ochtend heb je geen tijd om te genieten van je hotel of jacuzzi, want je moet gelijk weer het vliegtuig in.” 

Tekst gaat verder onder de foto

Sunnery James (l) en Ryan Marciano.
Volledig scherm
Sunnery James (l) en Ryan Marciano. © Bondig/ AD

Gezin

Quote

Het is gewoon zoveel meer waard om thuis te zijn met je kids

Ryan Marciano

En er is nog iets waar Sunnery en Ryan tegenwoordig rekening mee moeten houden: het thuisfront. Sunnery, die al jaren gelukkig is met topmodel Doutzen Kroes met wie hij twee kinderen heeft, vliegt dan ook het liefst zo snel mogelijk naar huis na een klus. Datzelfde geldt voor Ryan Marciano, ook vader van twee en gelukkig met zijn vriendin Kim. ,,Dan begint het echte leven. Dat ís het echte leven en dat houdt ons misschien ook wel grounded, denk ik.”

Tegelijkertijd beseffen Sunnery en Ryan maar al te goed dat hun leven als dj zijn tol eist als het om hun gezin gaat. Het duo is soms namelijk een week lang weg en dat zet de twee vaak aan het denken. ,,Dan denk je: waar the fuck ben ik mee bezig? Waarom zit ik hier op een hotelkamer? Mijn kinderen zitten thuis, waarom ben ik hier?” Ook Ryan sluit zich daarbij aan: ,,Het is gewoon zoveel meer waard om thuis te zijn met je kids. Ja, daar kan eigenlijk niets tegenop.”

Ondanks de twijfels die af en toe door hun hoofd spoken, zouden de mannen hun werk absoluut niet willen missen. En het belangrijkste? Ze doen het niet voor het geld. ,,Dan had ik de stekker er allang uitgetrokken.” 

Sunnery James en Ryan Marciano.
Volledig scherm
Sunnery James en Ryan Marciano. © Bondig/ AD