Volledig scherm
© ANP Handouts

2,7 miljoen mensen zien hoe The Passion-verteller Johnny de Mol Nederland raakt

UpdateThe Passion heeft gisteravond 2,7 miljoen mensen weten te boeien en staat daarmee op de tweede plaats van de best bekeken programma's van de Stichting Kijkonderzoek. De muzikale vertelling van het paasverhaal bleek voor veel kijkers vooral symbool te staan voor wat de meesten al zo lang moeten missen: contact met naasten, knuffelen, handen vasthouden en samenzijn. 

Ook verteller van het paasverhaal op NPO 1 Johnny de Mol liet vanaf het Hilversumse Mediapark in een boodschap aan zijn moeder weten dat hij haar mist. ,,Mam ik bel je na de uitzending en ik hoop dat wij binnenkort ook weer gewoon samen kunnen zijn.”

The Passion zou zich dit jaar in afspelen in Roermond, maar dat bleek met de maatregelen tegen het coronavirus niet mogelijk. En dus kwam er een aangepaste versie: LIVE 10 jaar The Passion: ‘Geef mij nu je angst’. Zonder liveband en zonder publiek, maar met een online processie, het bekende Passion-kruis en een live-vertelling, afgewisseld met scènes en liedjes uit de afgelopen negen edities.

Troost

Johnny de Mol nam de kijker vanuit Hilversum mee in het paasverhaal anno nu en verslaggever Anne-Mar Zwart deed bij het bekende verlichte kruis live verslag van de virtuele processie. De beleving was er niet minder om. ,,Juist nu geeft het troost”, zei De Mol eerder al tegen deze site.

Op Twitter regende het dan ook talloze weemoedige reacties en was de show met duizenden berichten trending topic. “Mooi gedaan! Klasse van de makers!”, vindt RTL Boulevard-presentator Luuk Ikink. Theatermaker Maurice Wijnen: “Wat heeft Johnny de Mol dit prachtig understated en overtuigend gedaan.”

“Ontroerend, in deze heftige tijd, de troost van The Passion”, schrijft presentator Jeroen Snel. Schrijfster Susan Smit lijkt ondertussen een traantje te hebben gelaten. “Gelukkig ziet niemand hoe gênant labiel ik word van die religieuze kitsch.”

Van alle nummers uit tien jaar The Passion die voorbijkwamen is het lied Wit Licht van Marco Borsato, gezongen door ‘Judas’ Jeroen van Koningsbrugge, misschien wel het populairste. Nog steeds zorgde deze versie voor kippenvel bij kijkers. Borsato was overigens sowieso hofleverancier in tien jaar The Passion: maar liefst 26 nummers van de zanger werden bewerkt voor de paasvertelling. Ook Bløf en de Frank Boeijen Groep kwamen veelvuldig aan bod.

The Passion van 2015 is de beste bekeken editie. Daar keken toen live meer dan 3,5 miljoen mensen naar. 

Volledig scherm
© NPO

Angela de Jong vertelde gisteren voor de uitzending wat The Passion volgens haar bijzonder maakt:

Kijk hier naar onze meest bekeken video's

Een bloemlezing uit de talloze reacties van kijkers: