15-05-2020 - Sprundel - Foto: Pix4Profs/Peter Braakmann - Alex Wagemakers heeft een onderscheiding gekregen voor zijn verdiensten
Volledig scherm
15-05-2020 - Sprundel - Foto: Pix4Profs/Peter Braakmann - Alex Wagemakers heeft een onderscheiding gekregen voor zijn verdiensten © Pix4Profs/Peter Braakmann

Zundertenaar Alex Wagemakers (48) werd prins carnaval in Sprundel

ONDERSCHEIDENSPRUNDEL - Hij doet zoveel vrijwilligerswerk dat hij de vrijdag bij het weekend heeft getrokken. ,,Ik werk vier keer negen uur. Vrijdag is zogenaamd mijn papadag, maar het is ene dag voor het vrijwilligerswerk", zegt Alex Wagemakers (48) uit Sprundel. 

Het meest opvallende element op zijn palmares is dat hij als geboren Zundertenaar prins carnaval van het Nachtuilenrijk Sprundel is geworden. Zundert en carnaval?

,,Toen ik 13 was ben ik in Zundert begonnen met wagen bouwen. Dat doe je van mei tot september. Ik kreeg in Sprundel verkering met iemand die bij de carnaval zat. Dan bouw je van september tot februari. Half jaar corso, half jaar carnaval", grapt de actieve Sprundelaar. Eind jaren '90 verhuisde hij vanwege de liefde van Zundert naar Sprundel. In 2007 vroegen de Nachtuilen of hij prins carnaval wilde worden. 

Eén jaar dan

Carnaval lag een beetje op zijn gat in het dorp en er was nieuw bloed nodig. Wagemakers wilde wel voor één jaar prins Lex I zijn. Niet langer. Dat werd dus zes jaar. Daarna trad hij toe tot de Raad van Elf en dit jaar was bij de Grootste Boer. ,,Nu werk ik op de achtergrond aan de carnavalskrant en doe ik de sponsoren. Mijn vrouw is penningmeester en die help ik natuurlijk ook.”

De Branden

De eerste club waar Alex Wagemakers actief werd werd was wijkvereniging De Branden in Sprundel. ,,Een van de meest actieve wijkverenigingen van Sprundel", durft hij te zeggen, al voelt De Branden de hete adem van Achter de St. Jan in de nek. De Branden heeft meer dan vijfhonderd leden en die krijgen elk jaar een volle agenda op de deurmat. Behalve dit jaar, want om een bekende reden ligt alles zo goed als stil. 

Quote

En als er dan tijdens de St. Jansfees­ten een klein kindje naar je toe komt met een tekening, dan weet je waar je het voor doet

Alex Wagemakers, Sprundel

Een weekend lang wijkfeest

Op de kalender talloze activiteiten van de Branden, zoals een bezoek aan de kinderboerderij, Sinterklaasfeest, een wijkfeest van een weekend lang, brunch voor 55-plussers en ga maar door. De project-coördinator van een bedrijf in led-schermen en led-signalering is bij De Branden binnengehaald als penningmeester. Vervolgens was hij penningmeester-secretaris. secretaris en voorzitter. Die laatste functie heeft Wagemakers nog steeds.

Verenigingsraad

Als afgevaardigde van De Branden zit Wagemakers ook in de verenigingsraad Sprundel. Dit unieke overlegorgaan is opgezet toen bleek dat er in het dorp allerlei activiteiten tegelijk of naast elkaar werden georganiseerd. Zowat alle verenigingen en stichtingen zitten erbij. Twee keer per jaar komt de Verenigingsraad bijeen en worden de agenda's naast elkaar gelegd. ,,Er wordt ook gekeken wie waar hulp bij nodig heeft", zegt de decorandus. De jaarlijkse St. Jansfeesten is de grootste productie van de raad. ,,En als er dan tijdens de St. Jansfeesten een klein kindje naar je toe komt met een tekening, dan weet je waar je het voor doet.”