Woon-zorgcentrum Leonardushof in Wouw gaat tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwbouw.
Volledig scherm
Woon-zorgcentrum Leonardushof in Wouw gaat tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwbouw. © Google Maps

Zorgcomplex Leonardushof in Wouw maakt in de loop van volgend jaar plaats voor nieuwbouw

WOUW - Woon-zorgcentrum Leonardushof in Wouw wordt in de tweede helft van volgend jaar gesloopt om plaats te maken voor een compleet nieuw zorgcomplex. Dat moet waarschijnlijk in het derde kwartaal van 2020 de deuren openen. De naastgelegen kapel blijft behouden. 

Het bestaande complex telt nu nog ruim zestig appartementen, daar komen er in de nieuwbouw ongeveer veertig voor terug, ook verpleegwoningen. Dat laat zorginstelling Groenhuysen weten. 

Verouderd

Quote

Het gebouw voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd: de appartemen­ten zijn met 30 vierkante meter aan de kleine kant

Peter van den Broek, bestuur Groenhuysen

Groenhuysen hinkte volgens bestuurder Peter van den Broek lang op twee gedachten over Leonardushof: renoveren of nieuwbouw. ,,De eerste plannen ontstonden zo'n acht jaar geleden, maar toen kwam de recessie en daardoor kwam een en ander stil te staan.’’ Waar aanvankelijk nog plannen waren voor renovatie van het gebouw uit de jaren '60 van de vorige eeuw, is nu uiteindelijk toch gekozen voor nieuwbouw. Van den Broek: ,,Het gebouw voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd: de appartementen zijn met 30 vierkante meter aan de kleine kant, de badkamers zijn niet ideaal om zorg te verlenen en het is erg donker binnen.’’

Wensen

Quote

De bewoners hebben een terugkeer­ga­ran­tie voor Leonardus­hof. En voor het personeel geldt exact hetzelfde

Opnieuw Van den Broek

In plaats daarvan komt een nieuw complex van twee woonlagen met ongeveer veertig appartementen, elk met een eigen badkamer en nog wat gemeenschappelijke ruimtes. Groenhuysen heeft de afgelopen maanden uitgebreid met bewoners en medewerkers gesproken over hun wensen voor die nieuwbouw. ,,Daaruit bleek dat de bewoners meer behoefte hebben aan ruimtes waar ze zich in stilte terug kunnen trekken. 

Verder gaven zij ook aan onder andere de brasserie en de kapsalon niet te willen missen’’, zegt Marjolein de Jong van de raad van bestuur. Van den Broek: ,,En dat bijvoorbeeld de gangen wel wat breder mogen en dat er binnen meer groen mag komen.’’ Om dat laatste mogelijk te maken, worden er in het gebouw twee tuinen aangelegd. 

Verplaatsing

Groenhuysen heeft de afgelopen jaren al rekening gehouden met de toekomst van Leonardushof. Daardoor telt het complex aan de Schoolstraat nu nog maar ongeveer twintig bewoners. Zij worden door iets meer dan twintig medewerkers verzorgd. De bewoners worden tijdens de sloop en de nieuwbouw ondergebracht in één van de andere locaties van Groenhuysen. Zij mogen daar zelf een voorkeur voor aangeven. Mocht die plek hen bevallen, dan kunnen ze daar eventueel blijven. Van den Broek: ,,Maar ze hebben ook een terugkeergarantie voor Leonardushof. Voor het personeel geldt exact hetzelfde.’’

Hoe groot de investering van Groenhuysen in Wouw is, is nog niet te zeggen. De plannen zijn nog allemaal in ontwikkeling.