Volledig scherm
Goederentreinen rijden door woonwijk in Noord-Brabant

Zorg over het spoor, maar geen paniek in Roosendaal

ROOSENDAAL - De burgemeester houdt niet zo van doemscenario's. En ook niet van 'als, dan' vragen. "Als er hier een vliegtuig neerstort, zijn de rapen ook gaar." Jacques Niederer bedoelde maar.Door Roosendaal gaan treinen met levensgevaarlijke stoffen, zo is door het ongeval in het Belgische Wetteren maar weer aangetoond.

En GroenLinks had de burgemeester in een variant hierop bovendien gewezen op een onbeheerde oplegger met mierenzuur. Niet op het spoor, maar gewoon op straat. Dat kon toch niet?

Maar de burgemeester, in zijn rol als verantwoordelijke openbare orde en veiligheid, bewaarde zijn kalmte. Hij wees op de APV, op andere regeltjes en op gescheiden bevoegdheden. Net zoals hij dat gisteren laat op de avond ook in de commissie Bestuur zou doen op vragen en in het debat over degiftreinen door Roosendaal.

In dat debat buitelden de partijen welhaast over elkaar heen met het uitpreken van hun zorg en van de noodzaak van een aparte goederenlijn of ondergronds transport via de buisleidingenstraat.

Tuurlijk onderschreven Niederer en wethouder Steven Adriaansen de zorgen. Maar die zijn niet alleen van de laatste tijd. De regio heeft haar zorgen vorig jaar andermaal bij de minister neergelegd en er naar aanleiding van de voorziene toename van goederentransporten op aangedrongen het onderzoek naar veiligheid en een apart spoor te versnellen.

Op incidenten zijn we in Nederland goed voorbereid, bezwoer Niederer. "We moeten alles wel in juist perspectief zien. In Roosendaal is niks aan de hand. Maar laten we de protocollen wel nog eens kritisch bekijken."