Zonnepanelen op dak zorgen voor stroom van het JTC

VIDEOROOSENDAAL - Wethouder Klaar Koenraad onthulde maandagmiddag met drie leerlingen van het JTC de monitor, die laat zien wat de nieuwe zonnepanelen op het dak van JTC opleveren. De zonnepanelen moeten ongeveer zeventig procent van het jaarlijkse stroomverbruik van het JTC gaan opleveren.

Volledig scherm
jtc college heeft 581 zonnepanelen op het dak.wethouder koenraad(met schaar) opent de panelen met charles van wettum(l rector) en drie leerlingen Brenna Roks uit Oud Gastel, Nienke Mariën uit Heerle, Aimée Hack uit Wouw van jtc die duurzaamheidsprojekt hebben gedaan. Foto pix4profs/petervantrijen. © pix4profs/petervantrijen
Volledig scherm
Wethouder Klaar Koenraad onthult met leerlingen Brenna Roks uit Oud Gastel, Nienke Mariën uit Heerle, Aimée Hack uit Wouw en rector Charles van Wettum van het JTC de monitor voor de zonnepanelen op het dak. Foto Alfred de Bruin © BN DeStem

Het JTC heeft de zonnecellen geplaatst op een dak van het hoofdgebouw aan de Schneiderlaan. In totaal zijn er op het JTC-gebouw 581 panelen geplaatst met een totaal vermogen van 130 kWp. Het JTC zal hiermee ongeveer 70 procent van het eigen stroomverbruik opwekken. 

Volledig scherm
Wethouder Klaar Koenraad bij de zonnepanelen op het dak van het JTC. Foto Alfred de Bruin © BN DeStem

Er is sinds de ingebruikname half maart zes weken proefgedraaid. In die tijd is bijna 35 MWh opgewekt, waarmee ruim 12.000 kg CO2-uitstoot is bespaard, het equivalent van ongeveer 40 bomen. Charles van Wettum, rector Jan Tinbergen College, geniet tegenwoordig  dubbel van de zon. ,,Ik heb zelf ook 9 zonnepanelen thuis liggen, maar die leveren echt maar een schijntje op vergeleken met het JTC. Op zo'n prachtige zonnige dag als vandaag zie je de opbrengst omhoog schieten.”

,,Bij de realisatie van de nieuwbouw in 2012 was investeren in zonnepanelen nog niet rendabel genoeg. Door verbeteringen van de panelen is het inmiddels wel rendabel. De school heeft daarom besloten tot de investering, die we in 6 a 7 jaar terugverdienen. Op de nieuwbouw van het JTC aan de Commandobaan en Takspui, waarvan de oplevering waarschijnlijk in 2020 zal zijn, zullen gelijk zonnepanelen worden geplaatst,” vertelt Van Wettum.

Volledig scherm
De monitor voor de zonnepanelen op het dak van het JTC hangt bij de ingang. Foto Alfred de Bruin © BN DeStem

De school ziet zowel voordelen voor het eigen energieverbruik als voor het proces van bewustwording en onderwijs rond duurzaamheid voor leerlingen. Vanwege dat proces zijn de opbrengsten van het JTC zonnepark op een monitor bij de ingang te zien door de leerlingen. 

Klaar Koenraad, wethouder voor duurzaamheid, is blij met de zonnepanelen op het JTC. ,,Je ziet op het dak dat het mooi kan zijn. Niet iedereen is gewend aan het beeld van die panelen. Mooi dat het zo zichtbaar is, vooral voor de jeugd die door de monitor op de grote voordelen gewezen worden.”

Volledig scherm
Wethouder Klaar Koenraad bij de zonnepanelen op het dak van het JTC. Foto Alfred de Bruin © BN DeStem
Volledig scherm
Wethouder Klaar Koenraad onthult met leerlingen Brenna Roks uit Oud Gastel, Nienke Mariën uit Heerle, Aimée Hack uit Wouw en rector Charles van Wettum van het JTC de monitor voor de zonnepanelen op het dak. Foto Alfred de Bruin © Bn DeStem