Volledig scherm
Schrijver Philip Holt uit Utrecht was zelf een lange periode in zijn leven benedictijn. 'Maar de benedictijnen hadden al een boek.' Vanwege de aanslagen in Parijs, waren niet alle genodigden uit abdijen en kloosters in Europa naar de presentatie gekomen. © Peter van Trijen/het fotoburo

Zonder monniken hadden Hoeven, Oudenbosch en Oud Gastel niet bestaan

OUDENBOSCH - Zonder tussenkomst van de cisterciënzermonniken hadden de dorpen Hoeven, Oudenbosch en Oud Gastel nooit bestaan. In de dertiende eeuw hebben zij het gebied dat nu Halderberge wordt genoemd ontgonnen. Ruim zeven eeuwen lang waren de cisterciënzers bovendien ‘hofleverancier’ van de pastoors in Gastel en Oudenbosch. Omdat nergens in Nederland de lijn zo lang is doorgetrokken, werd het boek Schiere monniken en grijze vrouwen zaterdag in de kapel van Saint Louis in Oudenbosch gepresenteerd.

Schrijver van het standaardwerk over deze van origine Franse kloosterorde is de 86-jarige Philip Holt uit Utrecht. Tijdens reizen door Frankrijk, Duitsland en Engeland met zijn Brabantse vriend Joep Hoeks raakte hij onder de indruk van de ‘ingetogen schoonheid’ van de vele middeleeuwse cisterciënzerkloosters. „Zelf ben ik 27 jaar benedictijn geweest. Maar over die orde bestond al een boek. Ik werd nieuwsgierig naar wat er nog over was van de 34 Nederlandse cisterciënzerkloosters uit de middeleeuwen.”

Lees maandag meer in BN DeStem

  1. Ambulanceteam helpt uitgeputte hulpverleners op Sint Maarten

    Ambulanceteam helpt uitgeputte hulpverleners op Sint Maarten

    SINT MAARTEN/DORST/ROOSENDAAL - Een ambulanceteam met hulpverleners uit onder meer Dorst, Roosendaal, Bergen op Zoom, Uden en Tilburg is sinds afgelopen zondag actief op Sint-Maarten. Het negenkoppige team, dat bestaat uit verpleegkundig specialisten, ambulancechauffeurs en ambulanceverpleegkundigen, neemt onder leiding van coördinator Lianne van Driel (50) uit Dorst, drie weken lang de taken over van de plaatselijke ambulancemedewerkers.