Volledig scherm
PREMIUM
Piloot Haynes Baumgardner vliegt met Liberator bommenwerper laag over het West-Brabantse land in september 1944. © John Wilson

Zoektocht van Robert Baumgardner gaat door: wie was de man op de fiets op de dijk?

AUSTIN, TEXAS - Op de dag dat de gepensioneerde piloot luitenant-kolonel Haynes M. Baumgardner van de United States Air Force in juli 2000 80 jaar oud werd, pakte hij zijn plakboek met oorlogsherinneringen. Hij vertelde aan zijn neef Robert W. Baumgardner, hoe hij op 18 september 1944 na een dropping bij Son ‘op dijkhoogte’ terugvloog naar Engeland. Ergens in West-Brabant vloog hij zo laag dat hij bijna een fietser op een dijk raakte.

Volledig scherm
Piloot luitenant Haynes M. Baumgardner van de Liberator bommenwerper. © haynes baumgardner

Slechts door plat op de grond te duiken kon de fietser het vege lijf redden. Wie was die fietser? Op die vraag probeert Robert Baumgardner sindsdien een antwoord te vinden. Tot op heden is hem dat niet gelukt. 

Maandag 18 september 1944. De tweede dag van Operation Market Garden. Het grootste militaire offensief ooit in ons land met als doel Nederland nog voor Kerstmis 1944 te verlossen van de Duitse bezetter. Die ochtend kregen 41 bemanningsleden van de 491ste Bombardment Group van de Amerikaanse luchtmacht de opdracht om bevoorrading te droppen bij de geallieerde troepen in de omgeving van Eindhoven.