Volledig scherm
Hippietijden herleven in Roosendaal. Foto Chris van Klinken / Pix4Profs

Zingen, zwieren en zwaaien in Roosendaalse hippiemusical

ROOSENDAAL - Met vertaalde liedjes uit de jaren zestig brengt het Roosendaalse Invitéater vier dagen de musical 'Era van Waterman' in Schouwburg De Kring.

Onder begeleiding van de muzikanten van Impact uit Zegge zingen en bewegen drieëntwintig spelers uit heel West-Brabant over het toneel.

Invitéater is onderdeel van de Stichting Podiumkunsten. Andere onderdelen zijn het Open Podium en de zogezegde 'KandiDatabase'. In de naam Invitéater zit het woord invitatie (uitnodiging) verwerkt. Dat zorgt er niet alleen voor dat het publiek zich bij een voorstelling in het theater welkom voelt; ook de kandidaten voor een rol in de voorstelling worden uitgenodigd mee te doen.

,,Ook bij onze vierde eigen musicalproductie moesten we mensen teleurstellen, omdat er meer kandidaten waren dan er mensen mee konden doen'', aldus Jurgen Huigen, de uit Halsteren afkomstige regisseur van het stuk. ,,Er zit nu eenmaal een maximum aan het aantal mensen dat past, op een toneel.''

Beatles

Het idee voor Era van Waterman kwam van zanger Matt en zijn broer Stef Broos. Die laatste schreef de hele voorstelling.

Er werden liedjes uit de jaren zestig geselecteerd, afkomstig uit onder meer de musical Hair, maar ook van The Monkees, The Mama's & The Papa's, The Beatles en The Doors. In nieuwe arrangementen van muzikaal leider Bart van Gorp.

De musical draait om een raamvertelling in het heden over de hippietijd en de roerige jaren zestig. ,,De door Stef vertaalde liedjes in de musical vertellen feitelijk het verhaal. Het was een periode van uitersten. Met manipulaties, leugens, bedrog; maar ook toewijding en ontkenning. Het was de tijd van geloof, hoop en vrije liefde. Maar ook van rebellie, want er werd graag tegen de gevestigde orde ingegaan'', aldus choreografe Aletha Broos-Evegaars.

,,Er worden in het stuk, dat door moeder Ineke aan dochter Paulien verteld wordt, parallellen getrokken tussen heden en verleden. De moraal van het verhaal is dat veel zaken met de tijd mee lijken te gaan, maar dat er feitelijk weinig verandert.''

Tijdloze thema's, uitgewerkt met tijdloze liedjes. Ook in de bekende liedjes uit de jaren zestig zit zowel een eigen draai van scriptschrijver Stef Broos als een eigen handtekening van arrangeur Bart Van Gorp.

Trots

Het gezelschap van Invitéater is trots op het resultaat, tijdens de laatste repetities in Buurthuis Keijenburg. Aletha Broos-Evegaars: ,,Het geheel ziet er fleurig en hippierijk uit. Ook in de choreografie liet ik me inspireren op het gevoel van de liedjes en de bedoeling van het script. Dat visualiseer ik in bewegingen.''

,,Ik keek ook wel naar clips uit de jaren zestig, maar daar zag ik vaak dat bewegingen tachtig keer herhaald werden. In de huidige tijd zijn er meer prikkels nodig om te blijven boeien. De zaak een beetje versnellen was dus wel nodig. We zijn heel blij dat we erin geslaagd zijn er een boeiend stuk van te maken. De voorstelling is lekker uitbundig, zwierig en zwaaiend.''

Musical Era van Waterman door Invitéater: 18, 19 en 20 mei (20.15 uur) en 21 mei (14.00 uur) in De Kring in Roosendaal.