Zilverlinde eerste ECO-school in Roosendaal

VIDEOROOSENDAAL - De opening van de nieuwe moestuin bij basisschool Zilverlinde door wethouder Toine Theunis is maandagmorgen de officiële start van de eerste ECO-school in Roosendaal. Met twee leerlingen, Kas en Julian, opende Theunis daarna het zaaiseizoen. Als het goed is kan de school deze zomer de eerste uien oogsten. 

In twee jaar tijd moet vrije school de Zilverlinde een volwaardige ECO-school worden met ondersteuning van het Milieu Educatief Centrum (MEC). De school moet daarvoor zeven stappen doorlopen.  

Kas en Julian (in het midden) planten samen met  wethouder Thoine Theunis de zaadjes voor de eerste uien in de moestuin van de Zilverlinde. Foto Peter van Trijen / pix4profs
Volledig scherm
Kas en Julian (in het midden) planten samen met wethouder Thoine Theunis de zaadjes voor de eerste uien in de moestuin van de Zilverlinde. Foto Peter van Trijen / pix4profs © peter van trijen/pix4profs

Na een half jaar kan als eerste stap een bronzen certificaat worden aangevraagd. Vervolgens de zilveren en uiteindelijk hoopt de school als laatste stap de Groene Vlag te kunnen hijsen met het internationale, door de Verenigde Naties erkende keurmerk.

Duurzaam

De school wil  met het ECO-project dat hun leerlingen bezig zijn met de toekomst. ,,Duurzaam zijn is voor de kinderen goed nadenken over wat je aan het doen bent," vertelt juf Nina van klas 5. ,,Wat je doet, moet goed zijn voor jezelf en anderen.  Maar ook voor de kinderen die na je komen en de tien andere kinderen die daarna nog komen."

De Zilverlinde wil de leerlingen zo een voorsprong geven in de maatschappij, doordat ze duurzaam leren denken en doen. De school gaat werken met een ECO-team, waarin niet alleen leerlingen en leerkrachten zitten, maar ook ouders en mensen uit de buurt.

Leerling

Hilge van klas 5 van Zilverlinde in Roosendaal voor de moestuin
Volledig scherm
Hilge van klas 5 van Zilverlinde in Roosendaal voor de moestuin © Foto Alfred de Bruin

Leerling Hilge van klas 5 heeft erg veel zin om in dat ECO-team te komen. Ze heeft geholpen de moestuin te maken. ,,We hebben alle bakken gemaakt in de moestuin en het zand en grint erin gedaan. De autobanden hebben we gebruikt, omdat die gerecycled zijn. Zo maken we gebruik van iets dat anders weggegooid zou worden."

Maggy van den Aker, projectleider ECO-schools Roosendaal, van Milieu Educatief Centrum in Roosendaal
Volledig scherm
Maggy van den Aker, projectleider ECO-schools Roosendaal, van Milieu Educatief Centrum in Roosendaal © Foto Alfred de Bruin

Met tien verschillende thema's, zoals afval en groen in de klas, gaat het ECO-team in twee jaar tijd proberen de Groene Vlag te halen. Maggy van den Akker van het MEC vertelt dat er in Roosendaal naast de Zilverlinde, nog twee andere scholen zich hebben aangemeld.  

,,Natuurlijk hopen wij dat elke Roosendaalse school een ECO-school wordt. Scholen kunnen op deze manier hun afval sterk verminderen. De afval- en energie-kosten gaan afnemen wanneer scholen duurzamer worden." 

Bloemkool

Schooldirecteur  Huub van den Boom ondertekende maandagochtend de intentieverklaring van de eerste Roosendaalse ECO-school onder toeziend oog van Toine Theunis, portefeuillehouder Duurzaamheid van de gemeente. Theunis woont dichtbij en kan nauwelijks wachten tot hij de eerste bloemkool kan oogsten. ,,Prachtige mogelijkheid voor de hele buurt, maar bijvoorbeeld ook voor het bejaardentehuis De Brink, waarvan de mensen in de moestuin kunnen helpen."

Juf Nina hoopt dat de moestuin zo goed aanslaat,  dat de school eventueel ook groenten en kruiden kan gaan verkopen. ,,Verschillende ouders van leerlingen zijn enthousiast, maar ik nodig mensen uit de buurt en inderdaad het bejaardentehuis, uit om mee te helpen en mee te denken."

Juf Nina Verkaart van klas 5 van Zilverlinde in Roosendaal
Volledig scherm
Juf Nina Verkaart van klas 5 van Zilverlinde in Roosendaal © Foto Alfred de Bruin
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement