Zestal duikt ineens op bij cocaïnewasserij Sint Willebrord, flinke partij drugs gevonden

update/videoSINT WILLEBRORD - De politie heeft maandagavond in een loods aan de Dorpsstraat in Sint Willebrord een cocaïnewasserij aangetroffen. Aan het einde van de avond vond de politie ook een flinke partij cocaïne. Zes mannen die zich hadden verstopt, werden opgepakt. 

De aanhoudingen vonden plaats rond 20.45 uur. Een verdachte werd met handboeien vastgebonden aan de paal van een verkeersbord. Een ander werd door agenten naar de grond gewerkt. Daarbij assisteerden aanwezige brandweerlieden en boa's. 

Een politiewoordvoerder kan niet vertellen waar de mannen opeens vandaan kwamen. Zeker is dat ze op het bedrijfsterrein van de loods, in de buurt van een benzinestation, waren terwijl dat al was afgesloten voor onderzoek. De verdachten zijn tussen de 29 en 58 jaar oud. Enkele van hen hebben geen vaste woon of verblijfplaats in Nederland. Later wordt meer bekend over de opgepakte mannen.

De cocaïne die werd gevonden is in beslag genomen en is afgevoerd naar een politielocatie. Het gaat om een flinke hoeveelheid.

Sporen

Een voor een moeten de arrestanten een witte overall aan om eventuele sporen veilig te stellen. Hierna brengen politiebusjes ze apart van elkaar naar het cellencomplex. De mannen hielden zich waarschijnlijk enige tijd schuil aangezien het bedrijfsterrein sinds 19.00 uur was afgesloten. 

Lees verder onder de foto's.

Volledig scherm
Vijf mannen zijn in de buurt van de loods aangehouden. Een man werd met handboeien vastgebonden aan de paal van een verkeersbord. Een ander werd door agenten naar de grond gewerkt. © MaricMedia / Tom van der Put
Volledig scherm
Vijf mannen zijn in de buurt van de loods aangehouden. © MaricMedia / Tom van der Put

Drugsrestanten

Eerder op de dag werd door omwonenden een vreemde lucht geroken. In overleg met de gemeente heeft waterschap Brabantse Delta rond 17.45 uur metingen in het riool verricht. Deze monsters moesten nog geanalyseerd worden, toen de politie in de loods een cocaïnewasserij aantrof. ,,In feite een productielab voor cocaïne”, zegt politiewoordvoerder Alwin Don.

De brandweer heeft verlichting geplaatst voor nader onderzoek en het riool schoongespoten. Er is volgens de politie geen risico voor de omgeving meer. 

Lees verder onder de Tweet.

Benzine-achtige lucht

Verschillende omstanders zeggen al langer een chemische lucht te ruiken. De een zegt al sinds de zomer, de ander viel het de laatste weken op. Ze spreken over een benzine-achtige lucht. 

,,Ik heb geen melding gemaakt bij de gemeente”, zegt een omwonende. ,,Het kan af en toe stinken. Dan denk je niet meteen aan zoiets.”

Een andere bewoner dacht dat het de jas van zijn zoon was. ,,Die heeft een motor. Ik had al een keer tegen hem gezegd: hang 'm in de schuur. Maar waarschijnlijk kwam die geur uit de riolering.” Hij vertelt dat er vorige week nog gewerkt is aan de riolering. ,,Regulier onderhoud. Misschien is er toen al iets aan het licht gekomen.”

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Cocaïnewasserij ontdekt in Sint Willebrord © MaricMedia / Tom van der Put

Hennepkewekerij

Volgens de omstanders is het vaker raak geweest in de loods waar de politie onderzoek rondom doet. Zo zou er eerder al een hennepkwekerij gezeten hebben. 

Een omwonende: ,,Ik ben blij dat ze dit ontdekken. Stel dat zoiets ontploft. Er wonen hier wel mensen. Die lui denken alleen aan zichzelf.” Een andere man: ,,Dat dit bij ons in de buurt is, vind ik wel heel erg. Stel het vliegt in brand.”

Ook hij rook het al maanden. ,,Maar heel sporadisch. Ik dacht dat iemand verf in het riool had gegooid.”

Essent en twee boa's zijn vorige week donderdagavond in een straat verderop langs geweest omdat er in deze buurt veel stroom werd verbruikt, zegt een omstander. ,,Misschien heeft dat ermee te maken.”

Volledig scherm
Vijf mannen zijn aangehouden. © Jamaica Vink

Het onderzoek wordt dinsdag voortgezet. Het terrein wordt bewaakt in de nacht van maandag op dinsdag.

De burgemeester van gemeente Rucphen is naar de Dorpsstraat gekomen maar wil nog geen reactie geven. 

Volledig scherm
Twee arrestanten worden vastgehouden in het politiebusje. © Jamaica Vink
Volledig scherm
De politie doet verder onderzoek in de loods en heeft contact met het team Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO). Later vanavond komt dat team ter plaatse. © MaRic Media / Jeroen Stuve
Volledig scherm
De politie heeft samen met de brandweer maandagavond een cocaïnewasserij aangetroffen in de Dorpsstraat. © MaRic Media / Jeroen Stuve
Volledig scherm
De politie heeft samen met de brandweer maandagavond een cocaïnewasserij aangetroffen in de Dorpsstraat. © MaRic Media / Jeroen Stuve