Drukte op de rotonde Burgemeester Freijterslaan Roosendaal.
Volledig scherm
Drukte op de rotonde Burgemeester Freijterslaan Roosendaal. © Henk den Ridder

Zes weken lang ‘ernstige verkeershinder’ in Burgemeester Freijterslaan Roosendaal

ROOSENDAAL - Weggebruikers in de Westrand in Roosendaal moeten de komende zes weken rekening houden met ‘ernstige verkeershinder’ nu de turborotonde in de Burgemeester Freijterslaan vanaf maandag wordt verbouwd.

Net als bij de rotonde in de Van Beethovenlaan is het doel van de reconstructie een veiliger rotonde voor fietsers.

De rotonde staat al jaren bekend als gevaarlijk, alhoewel de ongevallencijfers dat niet staven. Maar voor de beleving van het langzame verkeer is het knooppunt niet optimaal ingericht. Vooral fietsers en voetgangers die op het westelijk deel van de rotonde oversteken voelen zich vaak niet veilig. Ook automobilisten vinden het geen prettig punt omdat ze geen goed zicht hebben op naderend langzaam verkeer.

Verkeersveiligheid

Dat probleem wordt met ingang van maandag 16 september aangepakt. In feite gebeurt er niet meer dan het verleggen van de aanliggende fietspanden aan de westkant van het rondpunt. De twee fietspaden worden, net als bij de rotonde aan de Van Beethovenlaan, verder van de rijbaan aangelegd. Op deze manier zien fietsers en automobilisten elkaar beter en wordt de verkeersveiligheid, voor met name fietsers, vergroot, aldus de gemeente.

Entree van de stad

Quote

De werkzaamhe­den aan de rotonde aan de Burgemees­ter Freijter­slaan bestaan uitslui­tend uit het verleggen van de twee aanliggen­de fietspaden

Gemeente Roosendaal

De klus duurt zes weken en de gemeente waarschuwt nu al op borden voor ‘ernstige verkeershinder'. Immers, de Burgemeester Freijterslaan in de entree van de stad vanaf de A17. Met name in de spitsuren ontstaan er dagelijks opstoppingen. Om veilig te kunnen werken, sluit de gemeente ter hoogte van de rotonde één rijbaan af voor verkeer komend vanaf de A17 richting centrum.

Het verkeer vanaf de A17 wordt naar één rijbaan geleid. Bij de rotonde kan de weggebruiker kiezen: rechtdoor de stad in of rechtsaf naar het ziekenhuis. De gemeente Roosendaal realiseert zich dat er met name tijdens spits extra opstoppingen kunnen ontstaan als er maar één rijbaan open is. Daarom raadt de gemeente het verkeer komend vanaf de A17 aan om vanaf maandag zes weken lang een alternatieve route te kiezen. 

De aanleg van de turborotonde Burgemeester Freijterslaan in 2007.
Volledig scherm
De aanleg van de turborotonde Burgemeester Freijterslaan in 2007. © Archief BN DeStem

Komend vanuit de stad kan het verkeer richting de Kade alleen gebruik maken van de rechterbaan op de rotonde. Verkeer komend vanuit het centrum richting de A17, kan alleen gebruik maken van de linkerbaan op de rotonde. 

Fietsers

Fietsers uit de Jan Vermeerlaan en uit de Burgemeester Freijterslaan-west die naar het centrum willen, moeten omrijden door de Jeroen Boschstraat en de Wouwseweg. Fietsers vanuit het centrum, richting A17 hoeven maar een klein stukje om te rijden via de Ettingstraat. 

  1. Binnenkijken in de nieuwe bioscoop van Roosendaal: hier kijk jij straks naar de nieuwste films
    PREMIUM

    Binnenkij­ken in de nieuwe bioscoop van Roosendaal: hier kijk jij straks naar de nieuwste films

    ROOSENDAAL - Meters aan rode stof hangen al aan de muur. Bussels koperdraadjes verraden precies waar de speakers komen te hangen. Op de gigantische houten hellingen staat tot op de millimeter afgetekend waar de stoelen moeten komen. De muren achterin staan zo glad als een spiegel, klaar voor zes enorme doeken. Langzaam maar zeker begint het immense gebouw aan de Nieuwstraat écht op een bioscoop te lijken.