Volledig scherm
De Zegse kapel tijdens de schoonmaak, nadat door een brandje vooral roetschade was ontstaan. Pix4Profs/Peter van Trijen © peter van trijen/pix4profs

Zegse Mariakapel weer open op 3 september

ZEGGE - De Mariakapel in Zegge kan dinsdag 3 september weer open voor publiek. ,,Ik ben blij dat het zover is. We kunnen een kaarsje aansteken‘’, zegt pastoor Hans van Geel niet zonder ironie. Het populaire kapelletje moest eind vorige maand dicht nadat zware rookschade was ontstaan.

Formeel her-ingewijd wordt het godshuis niet, maar er komt wel een ceremonie om de hernieuwde ingebruikname te vieren. De pastoor denkt dat op dat moment zo’n negentig procent van de schade is hersteld.  

,,Of het een meevaller is? Dat zeker!”,  zegt Van Geel. ,,Het ziet er ook weer mooi uit‘’, zegt hij na inspectie met koster Toon Meesters. Enkele kasten zijn nog bij de reparateur, maar ze zullen naar verwachting op tijd klaar zijn. Een stukje van de muur dat het zwaarst beschadigd is behoeft nog wel aandacht. Op die plek is de schildering geheel verdwenen. Daar wordt nog een oplossing voor gezocht.  Er zijn nog mallen van de bloemmotieven.

Volledig scherm
Het nog zwaar beschadigde hoekje in de kapel. Foto Herbert Kats © Herbert Kats

De rest van de muurschilderingen doorstond de reiniging goed, meldt de pastoor. Door het roet als het ware op te zuigen zien de muren er weer fris uit. Het werk is uitgevoerd door Dolmans Calamiteiten Diensten, een bedrijf dat is gespecialiseerd in dit soort klussen. 

Van Geel verwacht dat de schade volledig wordt gedekt door de verzekering. Bij de politie is aangifte gedaan. Er wordt uitgegaan van vandalisme. De pastoor hoopt dat sociale controle herhaling voorkomt. ,,Laat iedereen waakzaam zijn. En misschien komt de veroorzaker zelf ook tot inkeer.‘’

  1. 75 jaar bevrijding: torenpunt van kerk in Nispen kwam op zolder van Pierre terecht
    PREMIUM
    Longread

    75 jaar bevrijding: torenpunt van kerk in Nispen kwam op zolder van Pierre terecht

    NISPEN - Het beeld staat al 75 jaar op zijn netvlies. Zwarte rook, een oorverdovend lawaai. Op 23 oktober 1944 stort de kerktoren van Nispen in gruzelementen neer. Opgeblazen door de Duitsers. De brokstukken versperren Kerkplein en Dorpsstraat en vormen zodoende een barrière voor de oprukkende Britten en Canadezen. Pal tegenover ziet de 13-jarige Pierre Verpalen alles gebeuren. ,,De torenpunt met het haantje kwam bij ons op zolder terecht.”