De Lambertuskerk in Wouw. Als het aan het Wouwse kerkbestuur ligt, gaat de gemeente Roosendaal de Wouwse kerktoren gedeeltelijk adopteren.
Volledig scherm
De Lambertuskerk in Wouw. Als het aan het Wouwse kerkbestuur ligt, gaat de gemeente Roosendaal de Wouwse kerktoren gedeeltelijk adopteren. © Dick De Boer

Wouw: ‘Gemeente, adopteer onze kerk!’

WOUW - Als het aan het Wouwse kerkbestuur ligt, gaat de gemeente Roosendaal de Wouwse kerktoren gedeeltelijk adopteren. 

Dat idee opperde bestuurslid Piet Backx dinsdagavond tijdens een bijeenkomst met ruim honderd parochianen van Onze Lieve Vrouw in het Woud.

Mensen uit Wouw, Heerle, Wouwse Plantage en Moerstraten waren naar de Geerhoek gekomen om met het kerkbestuur te brainstormen over de toekomst van de gebouwen, zowel als van de geloofsgemeenschap.

Daling bijdrage parochianen

Quote

De bijdragen van de parochia­nen daalde van 151.000 naar 124.000 euro.

Na een historisch overzicht van pastoor Frans Verheije, waarin hij de situatie schetste van een pastoor in elk dorp naar negen dorpen met één pastoor en een diaken, schetste Wim Brooijmans aan de hand van de cijfers de terugloop in de parochie. Tussen 2010 en 2018 daalde het toedienen van sacramenten als doop, vormsel en huwelijk met ruim 50 procent. De bijdragen van de parochianen daalde van 151.000 naar 124.000 euro.

De kerk vanaf de Markt in Wouw gezien.
Volledig scherm
De kerk vanaf de Markt in Wouw gezien. © Rene Hermans

Piet Backx, de man van de gebouwen, maakte zich zorgen over de kerken in Wouwse Plantage en Wouw. In Moerstraten is de kerk verkocht en in Heerle wordt een ruimte in de kerk gehuurd, maar ook daar moet in de toekomst gekeken worden of dit haalbaar blijft. 

Ook in Wouwse Plantage is het gebouw aan opknappen toe en wordt de komende jaren gekeken om in overleg met de bewoners het gebouw mogelijk af te stoten.

Het opknappen van de Wouwse toren is in een stroomversnelling gekomen, omdat eind september de mogelijkheid bestaat om provinciale subsidie aan te vragen. De restauratiekosten bedragen negen ton en de provincie kan mogelijk vier ton bijdragen. 

Adoptie van de toren

Quote

Kijk eens wat voor monument we hier hebt!

Wim Reijnders

,,Dan blijft er nog vier ton over en van de stichting Icoon van Wouw kunnen we geld krijgen, maar de gemeente zou de toren kunnen adopteren en een bijdrage kunnen leveren", gaf Backx als een idee. Vicevoorzitter Wim Reijnders onderschreef die suggestie en vond dat de gemeente best een gebaar mocht maken, waarbij hij verwees naar de situatie rondom de Paterskerk. ,,Kijk eens wat voor monument we hier hebt!", voegde hij er aan toe.

Aan het eind van de avond zetten de parochianen suggesties op papier voor zowel financiële acties als activiteiten om de onderlinge saamhorigheid te versterken. Die varieerden van het idee om bisdommen samen te voegen om zo te bezuinigen op de afdracht tot activiteiten om jongeren te benaderen en van het verspreiden van het parochieblad onder alle inwoners tot het meer in het zonnetje zetten van de vele vrijwilligers. Met die ideeën gaat het kerkbestuur de komende tijd aan de slag.