Woningbouw op plek van dorpshuis Nisipa, opbrengst is voor verbouwing kerk

NISPEN - Kerk in Nispen moet na verbouwing een multifunctioneel gebouw worden, met activiteiten van dorpshuis en Wit Gele Kruis.

Woningbouw is de sleutel tot de omvorming van de kerk in Nispen tot multifunctioneel gebouw, met daarin de activiteiten van dorpshuis Nisipa.

Volledig scherm
De kerk van Nispen. foto Frank Timmers

De locaties van Nisipa en het Wit Gele Kruisgebouw worden verkocht aan een projectontwikkelaar als blijkt dat er in het dorp genoeg belangstelling is voor nieuwbouw. Met de opbrengst kan de verbouwing van de kerk grotendeels betaald worden.

Gisteravond zijn in Nisipa de plannen gepresenteerd, als onderdeel van een behoeftepeiling in het dorp. Tot 25 juni kan een enquête ingevuld worden over de woningbehoefte. Volgens voorzitter Frans Deelen van Nisipa zijn er al heel wat formulieren ingeleverd. 

Het dorpshuis werkt in het project samen met het Bewonersplatform Nispen, de Wit Gele Kruis-vereniging, de gemeente en het bestuur van de parochie. Ook de activiteiten in het Wit Gele Kruisgebouw aan de Pastoor van Spaandonklaan zouden in de kerk ondergebracht kunnen worden. De heemkundekring heeft daar haar onderkomen en ook een fysiotherapeut is er gevestigd.

Vier typen

Voor op de twee bouwlocaties zijn gisteren vier type woningen gepresenteerd. Twee soorten appartementen; gewone en luxe, levensloopbestendige patiowoningen en woningen in een hofje, die bijvoorbeeld voor starters geschikt zijn. Een heel concrete planning is er nog niet. Deelen: ,,Het enige dat we weten is dat het kerkbestuur in 2019 van het kerkgebouw af wil."

De kerk wordt zo verbouwd dat er nog altijd diensten in gehouden kunnen worden, daarvoor is er een grote zaal in de plannen opgenomen, voor voorstellingen. Om die centrale zaal heen zijn er verschillende ruimtes voor de fotoclub, heemkundekring, bibliotheek, een permanente tentoonstelling, biljartruimte, foyer, kinderopvang, atelier en verschillende vergaderzalen. Deelen is nog in onderhandeling met het kerkbestuur. ,,We willen dat er voor de gebruikers van Nisipa minstens evenveel ruimte beschikbaar blijft. De belangrijkste vraag is wat het dorp wil. Wij kunnen pas ja zeggen als we weten was Nisipa opbrengt."

Voorwaarde voor de verbouwing is dat de gemeente Roosendaal meewerkt aan het wijzigen van het bestemmingsplan van de kerk. De bedoeling is dat stichting Dorpshuis Nisipa het kerkgebouw na de verbouwing overneemt.